Kappers, bouwmarkten en veel andere zaken mogen binnenkort alcohol verkopen. Dit stond al in het coalitieakkoord van 2021-2025. De reden: meer stimulans naar de winkelgebieden. Wel is er kritiek vanuit de Kamer omdat dit haaks staat op het plan om alcoholgebruik te verminderen.
Blurring wordt het ook wel genoemd: het vervagen van de regels wie alcohol mag verkopen en wie niet. In de huidige alcoholwet is een strikte scheiding tussen horeca (alleen alcohol schenken voor drinken ter plaatse), supermarkten en slijterijen (alleen alcohol verkopen) en niet-levensmiddelenwinkels (verbod alcohol schenken en alcoholverkoop). Nu de plannen doorgaan zullen er op meer plaatsen alcohol verkocht en geschonken worden.
Ondanks kritiek gaat het door
Staatssecretaris van Jeugd en Preventie, Maarten van Ooijen, vertelde de Tweede Kamer gisteren dat de plannen om blurring toe te passen doorgaan. Ondanks dat alcohol nog veel beschikbaarder zal worden zegt hij tegen de kamer dat dit niet mag leiden tot meer alcoholschade. Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) heeft een statement gemaakt tegen de toepassing van blurring. ‘De plannen staan haaks op de adviezen van de WHO om de alcoholproblematiek aan te pakken. Blurring toestaan betekent juist uitbreiding van de beschikbaarheid van alcohol en niet de geadviseerde beperking ervan.’
Financieel belang boven gezondheid
In het Coalitieakkoord van 2021-2025 staat het plan om meer winkels toegang te geven tot zelf alcohol verkopen aan klanten. Hierdoor zullen mensen langer in het winkelgebied blijven. Er zullen vele duizenden alcoholverkooppunten bijkomen. Volgens STAP zet de uitvoering van de blurringplannen een streep onder de plannen van het Nationale Preventieakkoord om alcoholgebruik te minderen.
LEES MEER...