Een deel in de kleine hersenen bepaalt hoe snel je dronken wordt.
Dat hebben onderzoekers van de universiteit van Washington ontdekt. Met deze ontdekking zou in de toekomst kunnen worden voorkomen dat mensen te veel drinken.
Het al dan niet snel dronken worden heeft te maken met de gevoeligheid van een ontvanger in de kleine hersenen, genaamd GABAA. Wanneer deze receptor ongevoelig is, duurt het langer voordat hij gestimuleerd wordt. Het resulteert in kenmerken van dronkenschap, zoals een slechte motoriek. Als de gevoeligheid van GABAA verhoogt wordt, kan worden tegengegaan dat mensen te veel drinken.
De onderzoekers concludeerden dit na het onderzoeken van twee groepen muizen. Bij de eerste waren de receptoren gevoelig voor alcohol. Na een hoeveelheid alcohol die gelijk stond aan een tot twee glazen wijn bij mensen, konden ze niet lang op een draaiende cilinder blijven. Daarentegen konden muizen die niet gevoelig waren voor alcohol wel op de cilinder blijven na het innemen van drie keer zo veel alcohol. Nadat deze groep dieren een speciale drug kregen, wilden ze geen alcohol meer drinken.
01/09/2016
LEES MEER...