Draagbare sensoren worden onderzocht in hoeverre ze kunnen helpen voorspellen wanneer drinken tot negatieve gevolgen zal leiden. Onderzoekers van Penn State University maten intoxicatie met een enkelbandje dat het alcoholpromillage ontdekt aan de hand van onmerkbare hoeveelheden zweet.

‘Hoeveel heb je gedronken?’ lijkt misschien een simpele vraag, maar is niet altijd even gemakkelijk te beantwoorden. Er zijn weliswaar algemene richtlijnen over verantwoord alcoholgebruik, maar de mate van iemands dronkenschap hangt niet alleen af ​​van het aantal drankjes, maar ook van het alcoholgehalte van die drankjes en andere factoren.

Riskant gedrag vermijden
‘We hebben draagbare technologie gebruikt om alcohol gerelateerde gevolgen te voorspellen - variërend van auto-ongelukken tot katers tot werkverzuim tot aanranding en nog veel meer. Daarmee kunnen we deze gevolgen gaan voorkomen,’ aldus onderzoeksleider Michael Russel. Dankzij de sensoren kunnen mensen begrijpen wanneer hun drinken riskant wordt.

Transdermale sensor
Eén procent van de geconsumeerde alcohol wordt uitgescheiden in het zweet. Deze uitgescheiden concentratie is vergelijkbaar met de concentratie in het bloed. Dankzij de transdermale (door de huid) sensoren, hoeft er geen bloed meer worden afgenomen om het alcoholgehalte te meten in het bloed. Ademtests zijn preciezer, maar registreren niet hoeveel een persoon dronk, hoe snel en hoe lang de alcohol in het systeem bleef; transdermale sensoren kunnen dit wel.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...