Drank- en drugscontroles in het verkeer worden strenger

Onderzoeken hebben uitgewezen dat door de combinatie van drugs en alcoholgebruik het risico op ernstig of dodelijk letsel sterk toeneemt. Om dat risico de kop in te drukken en het aantal verkeersongevallen onder invloed van drugs en drank te verlagen, hebben Minister Opstelten (veiligheid en justitie) en minister Schultz van Haegen (infrastructuur) een nieuw wetsvoorstel naar de tweede kamer gestuurd; Automobilisten die met drank en drugs achter het stuur zitten moeten harder worden aangepakt.

De ministers willen een nullimiet invoeren. Nu is het nog toegestaan voor het rijden een kleine hoeveelheid drugs te gebruiken in combinatie met een kleine hoeveelheid alcohol. Voor drugs en drank gelden namelijk afzonderlijke limieten. Dat willen Opstelten en Schultz nu veranderen. Het blijft toegestaan om onder invloed van een kleine hoeveelheid drugs of drank te rijden, maar zodra iemand de drugs en drank of meerdere drugs combineert is hij altijd in overtreding. De wet geldt ook voor bromfietsers en motorrijders. Overtreders krijgen een boete of raken hun rijbewijs kwijt.  

 Minister Schultz, voerde eerder al maatregelen in, om het alcoholgebruik in het verkeer tegen te gaan. Sinds 2011 is er het alcoholslot. Automobilisten die met 1.3 promille alcohol of meer worden betrapt, krijgen een apparaat in de auto die controleert of de bestuurder te veel heeft gedronken. Schultz meldde vorige week, dat ze gaan onderzoeken of die sloten ook in bussen en vrachtwagens ingevoerd moeten worden.

 

Reageer reacties (1)

bjd(10. februari 2014)

Een apparaat 'die'?

 

LEES MEER...