Sinds de alcoholleeftijd is verhoogd naar 18 jaar, lijkt het drugsgebruik onder jongeren te zijn toegenomen.
Dat blijkt uit onderzoek onder 5000 jongeren, dat is gedaan in opdracht van het digitale themakanaal NPO101 van BNN. De onderzochte jongeren zijn tussen de 16 en 18 jaar oud. Een op de drie geeft aan meer drugs te zijn gebruiken, door het niet beschikbaar zijn van alcohol. Acht procent geeft zelfs aan dat het niet kunnen verkrijgen van alcohol réden was om dan maar naar drugs te grijpen.
Bijna een derde van de ondervraagden gebruikt wekelijks drugs en een derde maandelijks. Om welke soort drugs het dan gaat, komt uit het onderzoek niet naar voren.
Het Trimbos-Instituut stelt echter dat er uit de cijfers die zij nu voorhanden hebben, geen schrikbarende stijging is van drugsgebruik onder jongeren. ‘We hebben wel gewaarschuwd dat alertheid noodzakelijk is als het gaat om deze bij-effecten’, zegt een woordvoerder. Het gaat dan bijvoorbeeld om de laatste cijfers van het CBS. ‘Drank is nog steeds relatief makkelijk verkrijgbaar voor deze groep’, legt ze uit. In 2016 staat er weer een groot onderzoek naar drugs- en alcoholgebruik onder jongeren gepland. Of er inderdaad een flinke stijging is, moet daaruit blijken. ‘De proef van BNN is niet representatief voor harde conclusies.’
D66, een van de partijen die tegen de verhoging van de alcoholleeftijd was, pleit naar aanleiding van deze peiling voor een grootschalig en onafhankelijk onderzoek en wil met staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid in gesprek.
LEES MEER...