Een terugblik op 2018 en een vooruitzicht op 2019

Het jaar 2018 is alweer voorbij, een jaar vol met hoogte- en helaas ook enkele dieptepunten. Wat staat ons in 2019 te wachten op het gebied van alcohol, drugs, tabak en zorg? Van beide jaren zijn de belangrijkste punten op een rijtje gezet.

Een greep uit de hoogte- en dieptepunten van 2018:

  1. In de loop van 2018 kwamen er steeds meer aanklagers tegen de tabaksindustrie, waaronder twee ziekenhuizen en de verslavingszorg. Uiteindelijk zijn het Bénédicte Ficq (strafrechtadvocaat), Annemarie van Veen (longkankerpatiënt) en Wanda de Kanter (longarts) die de zaak verdedigen. De aangespannen rechtszaak tegen de tabaksindedustrie is afgewezen. Ondanks deze tegenslag geven de aanklagers niet op.
  2. Speciale rookruimtes in de horeca moeten dicht volgens het gerechtshof in Den Haag. Dat bepaalde het hof in een rechtszaak die aangespannen werd door Clean Air Nederland (CAN). En zij zijn niet de enige die roken verbannen. Ook KLM stopt met de verkoop van sigaretten aan boord van hun vluchten en steeds meer openbare ruimtes worden rookvrij. Ook supermarktketen Lidl stopt met de verkoop van sigaretten.
  3. Zowel Vlaanderen als Wallonië verbiedt roken met kleine kinderen in de auto. In Vlaanderen is de leeftijdsgrens 16 en in Wallonië 18. Boetes hiervoor kunnen oplopen tot 1000 euro.
  4. Het aantal gebruiksruimten in Nederland is gedaald. Sinds 2010 is het aantal met 13 ruimtes afgenomen. Nog iets positiefs: alle gebruiksruimten, op één na, bieden hulp, zorg en steun aan.
  5. Wallonië voert een alcoholverbod bij tankstations in. Zowel bij shops als bij restaurants.
  6. Jongeren drinken minder alcohol dan tien jaar geleden. In 2007 dronk 79 procent van de jongeren tussen de 12 en 18 jaar wel eens alcohol, dat aantal is nu gedaald naar 34 procent.
  7. Er belanden steeds meer mensen op de Spoedeisende Hulp door alcoholvergiftigingen en letsel door alcohol. In vergelijking met tien jaar geleden is het aantal (gemelde) alcoholvergiftigingen met 39 procent toegenomen. Het aantal alcohol gerelateerde ongevallen is met ongeveer 75 procent toegenomen.
  8. Er is slechte hulp voor mensen met zwakbegaafdheid met een verslaving. Zowel de gehandicaptenzorg als de verslavingszorg biedt geen gepaste hulp.

 Belangrijkste vooruitzichten 2019:

  1. Roken wordt duurder. Door de accijnsverhoging worden pakjes met 20 sigaretten 6 cent duurder. Pakjes shag van 40 gram worden 11 cent duurder. In 2020 zullen sigaretten een euro duurder worden.
  2. Het aantal verkooppunten voor tabak zal verminderen.
  3. Burgemeesters kunnen woningen en andere panden sluiten als er voorwerpen of stoffen aan worden getroffen die duidelijk bestemd zijn voor het telen of bereiden van drugs. Nu kan dat alleen als er ook daadwerkelijk drugs aanwezig zijn.
  4. Vanaf 2019 sluiten amateursportclubs geen nieuwe contracten meer met alcoholfabrikanten voor alcoholreclames langs sportvelden. Dit is een van de voorbeelden die ervoor gaat zorgen dat de link tussen sport en alcohol gaat veranderen.
  5. Mensen en gezinnen met overgewichtsproblemen kunnen zorg en ondersteuning op maat gaan krijgen. Vanaf 1 januari 2019 komt de vergoeding voor deze Gecombineerde Leefstijlinterventie in de basisverzekering.
  6. Er komt meer aandacht voor de lange wachttijden van de ggz. In juli 2019 verschijnt een tweede rapport over de vooruitgang.
  7. De Rijksoverheid, supermarkten en horecabedrijven gaan de schijf van vijf bekender maken. Zo kunnen mensen zelf nog beter voor gezonde voeding kiezen.
  8. Iedereen kan zijn medische gegevens in eigen beheer krijgen op bijvoorbeeld computers of telefoons. Het wordt niet één systeem waar de gegevens in komen te staan, er mag individueel bepaald worden waar de gegevens opgeslagen worden.

2018 van Lef Magazine

  1. De Dag van Herstel was een groot succes! De eerste editie na de pilot vond plaats op 22 september in Breda.
  2. De Drie Musketiers Wanda de Kanter, Bénédict Ficq en Paulien Dekker vertelde in het tweede nummer van 2018 over hun strijd tegen de tabaksindustrie.
  3. Het stuk over de 13e stap zorgde ervoor dat er bij veel meetings werd gesproken over seksueel misbruik in herstel.
  4. Een artikel van Lef over alcohol en borstkanker zorgde ervoor dat de site van Pink Ribbon zijn informatie aanpaste.
  5. Na zijn optreden op De Dag van Herstel vertelde Lange Frans in het december nummer over zijn herstel. ‘Ik vind dit interview echt doodeng.’
  6. Speeddaten met Rico (van Rico & Sticks): ‘Ik heb het onderschat. Alcohol is een bitch.’
  7. Lef sloot zich in 2018 aan bij de Alcohol Alliantie Nederland. Zij zetten zich in tegen het promoten/gebruik van alcohol.

Wat staat Lef te wachten in 2019?

  1. De Dag van Herstel gaat uitbreiden! Nadat de vorige editie zo succesvol was, gaat Lef aankomend jaar De dag van herstel organiseren op een grotere locatie. Meer informatie daar over volgt.
  2. In 2019 gaan we eindelijk eens echt uitzoeken hoeveel alcoholdoden er vallen in Nederland
  3. Lef krijgt een restyling en nieuwe rubrieken. Daarnaast staan ook interviews gepland met  o.a. Dionne Slagter, Thomas Cammaert en Hans van der Togt.

Namens de redactie van Lef wensen wij je een gezond en clean 2019!

31/12/2018

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...