Mensen met een onbegrepen of onbekende ziekte lijden net zo veel als patiënten met een erkende ziekte. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
Van een onbegrepen ziekte is sprake als lichamelijke klachten onvoldoende medisch verklaard kunnen worden. Dat kan bijvoorbeeld CVS, fybromyalgie (pijn in bindweefsel en spieren) en het prikkelbare darmsyndroom zijn. Tussen de 30.000 en 40.000 mensen in Nederland hebben last van een onbegrepen ziekte.
Volgens Judith Rosmalen, hoogleraar psychosomatiek aan het UMCG zijn de gezondheidsproblemen net zo groot bij een onbegrepen ziekte. "Het is schandalig hun klachten af te doen als aanstellerij, alleen omdat artsen de oorzaken niet kunnen vinden." Rosmalen en haar collega's ondervroegen 90.000 Nederlanders. "De groep patiënten met een onbegrepen ziekte lijdt net zo erg als de medisch begrepen groep." Ze betreurt dat er nog steeds veel meer geld en aandacht uitgaat naar de 'officiële' ziektes. "Artsen vinden mensen met onbegrepen klachten lastig. Ze staan ook vaak met lege handen: er zijn niet veel behandelingen die bewezen werkzaam zijn. En zo staat ook de patiënt met lege handen."
Het onderzoek wordt binnenkort gepubliceerd.
LEES MEER...