Op 1 januari 2014 wordt de minimum leeftijd voor het kopen van alcohol en tabak verhoogd van 16 naar 18 jaar. Ter ondersteuning van deze maatregel lanceert de overheid vandaag in samenwerking met onder andere GGZ en het Trimbos instituut de campagne NIX18. Het doel van de campagne is het ontwikkelen van een sociale standaard waarin het ‘not done’ is om te roken of drinken voor je 18e. Het zou normaal moeten zijn om pas vanaf die leeftijd te roken of te drinken. De campagne wordt breed ingezet, zo zijn er onder meer een speciale internetsite en spotjes op radio en televisie gemaakt. Op de site vind je verhalen van bekende Nederlanders, een quiz en voorlichting over drinken en roken. Allemaal bedoeld om het bewustzijn bij pubers, maar ook bij de ouders te vergroten.
Uit onderzoek is gebleken dat je hersenen en de rest van je lichaam schade oplopen als je drinkt in je tienerjaren, al is het niet zo dat je vanaf je achttiende wel veilig zou kunnen drinken. Tot je 25e zijn je hersenen nog volop in ontwikkeling, dus de grens van achttien jaar is volgens die redenering eigenlijk nog steeds te laag. In Amerika is de minimumleeftijd bijvoorbeeld 21 jaar. Wat roken betreft; het schijnt zo te zijn dat je minder snel verslaafd raakt als je pas na je 18e begint. Of dat zo is wagen we te betwijfelen, nicotine is immers een van de meest verslavende stoffen die er zijn. Het zou wel zo kunnen zijn dat je er na je achttiende minder snel aan begint. De campagne moet volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zo’n vijf jaar gaan lopen, Minister Van Rijn verwacht dat het wel een paar jaar zal duren voordat de campagne zichtbaar effect zal hebben.
Of jongeren zelf onder de indruk zijn van de campagne valt nog te bezien. In Spits van vandaag reageert de jeugd op de campagne. ‘Het is toch allang bekend dat hersencellen kapot gaan van alcohol? Bij het koppen van een voetbal gaan die cellen ook kapot hoor!’
Iets meer voorlichting over alcohol- en tabaksgebruik op jonge leeftijd is gezien deze reactie wel op zijn plaats, denken wij bij Lef.
LEES MEER...