Geluk begint in je brein

Gelukkig zijn in herstel. Dat is voor iedereen anders. Laten we het specifieker bekijken: waar worden jouw hersenen nu gelukkig van?

Alex Korbe is een neurowetenschappen aan de University of California, Los Angels (UCLA). Hij heeft vijf sleutels tot geluk op een rijtje gezet, die je kan stimuleren met je hersenen: ‘Focus je vooral op dingen die eenvoudig en makkelijk haalbaar zijn, in plaats van het winnen van de loterij.’

 1. Luister naar muziek uit het gelukkigste deel van je leven.

Muziek heeft een interessant effect op je hersenen: je brein kan je namelijk laten herinneren aan plaatsen waar je het liedje eerder hebt gehoord. Was je super gelukkig tijdens je studie? Luister dan naar de muziek van toen en het zal je transporteren naar die tijden.

 2. Lachen.

Je hersenen zijn niet altijd slim. Soms moet je ze een handje helpen. Als je, je gelukkig voelt dan ga je automatisch lachen, maar het kan ook anders. Je gaat gewoon lachen wanneer er niks te lachen valt. Door dit gedrag raken je hersenen in de war. Je hersenen doen hun best om dit gedrag ergens te kunnen plaatsen, maar uiteindelijk kunnen ze het maar op een plek kwijt: Geluk! Uit onderzoeken blijkt ook dat glimlachen de hersenen net zoveel plezier geeft als 2.000 chocoladerepen. So fake it until you make it!

 3. Denk aan doelen op de lange termijn.

Bij stress kan het helpen om te denken aan doelen op de lange termijn en daar actief mee bezig te zijn. Hierdoor ontspan je en voel je, je beter en gemotiveerder. Je bent bezig met iets dat daadwerkelijk zinvol voor je is.

4. Neem genoeg nachtrust.

Gebrek aan slaap kan leiden tot depressie. Het is dus heel belangrijk dat je goed en genoeg slaapt, maar ook is het belangrijk dat je in de juiste omgeving slaapt. Je kan ook zorgen voor een vaste bedtijd. Dit zal je het lichaam een constant slaapritme geven en je hersenen kunnen hier makkelijk aan wennen, waardoor je beter gaat slapen.

 5. Vermijd uitstelgedrag.

We herkennen het allemaal wel. Uitstelgedrag. Het vrijwillig uitstellen van dingen waarvan je eigenlijk weet dat je ze gewoon zou moeten doen. Je bent bezig met een project, maar je hebt er geen zin in. Je gaat negen keer je mail checken, daarna naar facebook en vervolgens eindig je met Netflix. Hierdoor krijg je minder tijd en schiet je in de stress. Vervolgens vertoon je meer uitstelgedrag en heb je minder tijd en ga zo maar door. Tip van Alex Korb: Probeer met kleine dingen te beginnen die je makkelijk af kunt hebben. Hierdoor blijf je gemotiveerd, omdat je sneller verder kan met de rest van je taken.

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...