Kinderen op de basis- en middelbare school krijgen geregeld zakjes snus (zuigtabak) aangeboden. Dat hoort de politie steeds vaker. Het verslavende middel wordt gratis verspreid op bijvoorbeeld het schoolplein om de kinderen het criminele circuit in te lokken.

De politie in Amsterdam heeft een voorlichtingsvideo op YouTube geplaatst om kinderen en ouders te waarschuwen voor snus. Doordat de zakjes er leuk uitzien en lekker ruiken, zijn ze aantrekkelijk voor kinderen, maar er zit een groot gevaar achter de verspreiding.

Verslavend
Snus is nicotinepoeder gemengd met geur- en smaakstoffen, verpakt in nicotinezakjes. Door deze onder je bovenlip te plaatsen, wordt de nicotine meteen in het lichaam opgenomen en geeft het een energiek en opgewekt gevoel. In een zakje kan wel zestien milligram nicotine zitten. Dat staat gelijk aan twintig sigaretten. Dit middel heeft een sterke verslavende werking. ‘Na het gebruik van drie zakjes kan iemand al verslaafd raken’, vermeldt de politie in de voorlichtingsvideo. Daarnaast kan snus ook lichamelijke klachten veroorzaken, zoals hartkloppingen, schommelingen in de bloeddruk en misselijk- of duizeligheid.

Doel
De politie krijgt steeds vaker meldingen over de verspreiding van snus. Kinderen krijgen het aangeboden met het doel dat ze er verslaafd aan raken en een schuld opbouwen. Zo kunnen ze de criminele wereld ingetrokken worden voor bijvoorbeeld het zelf dealen van de zakjes.  

Waarschuwing
Er zitten dus verschillende gevaren aan het aannemen en gebruiken van snus. De politie waarschuwt kinderen daarom in de video voor de gevolgen. Hierbij raadt de politie het voornamelijk aan om melding te maken van de verspreiding en nee te zeggen wanneer het je aangeboden wordt.

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...