Het alcoholslot maakt het onmogelijk om dronken te rijden. Althans, dat was de gedachte erachter. Nu blijkt dat rijden met teveel alcohol op ondanks het alcoholslot makkelijk te omzeilen is.
Wie een alcoholslot heeft, moet blazen om de auto te starten. Deze rijdt alleen weg als iemand nuchter genoeg is. Tijdens het rijden moet de bestuurder ongeveer om het half uur een nieuwe test doen door opnieuw te blazen. Waterdicht schijnt het niet te zijn: de her-test kan ontkoppeld worden. Dat mag en is geen overtreding. Bij ontkoppeling hoeft de chauffeur slechts één keer te blazen, alleen voor het starten. Het gevaar daarvan is dat de bestuurder makkelijk iemand kan inschakelen om de blaastest voor hem te doen.
Maatregelen
Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) erkende gisteren dat het systeem niet waterdicht is en komt met maatregelen. Alle alcoholsloten worden geüpdatet met een nieuwe software. De sloten krijgen een waarschuwingssysteem dat meldt als een alcoholslot wordt ontkoppeld. Zodra dat geconstateerd wordt, kan het tweejarige programma opnieuw opgelegd worden of kan het rijbewijs worden ingenomen.
In 2011 werd het alcoholslotprogramma ingevoerd. Sindsdien kregen 3.600 mensen die met te veel drank achter het stuur zaten, een slot in hun auto gedurende twee jaar. Voor beginnende bestuurders geldt een limiet van 1 promille alcohol, voor anderen een norm van 1,3 promille.
LEES MEER...