Het verbod op reclames voor online gokken loopt vertraging op. 1 januari zou de dag zijn waarop het verbod wordt ingevoerd, maar nu is de verwachting dat er pas een paar maanden later een mogelijkheid is. En dat terwijl er grote zorgen zijn om het aantal gokkende jongeren en het aankomende WK-voetbal.

Volgens minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind is er meer tijd nodig voor het wetstraject, waardoor eind maart voor nu het meest haalbaar lijkt. Dat liet hij donderdag in een Kamerdebat weten. Dit is bijna drie maanden later dan gepland en daar zijn de meeste Tweede Kamerleden het niet mee eens. Uit recent onderzoek blijkt dat het aantal jonge online gokkers is toegenomen, waardoor de Kamerleden juist zo snel mogelijk van de reclames af willen.

WK-voetbal
Daarnaast wees Kamerlid Mirjam Bikker (ChristenUnie) op het aankomende WK-voetbal, wat volgens haar de uitgelezen kans is om goksites onder de aandacht te brengen. Hierdoor wordt de kans op een gokgolf vergroot. Bikker hamerde daarom tijdens het debat op een versnelling van de verbodsinvoering.

Duurt langer
Eerder werd er al een verbod gelegd op rolmodellen in tv-reclames, zodat identificatie met bijvoorbeeld bekende voetballers voorkomen wordt. Het plan was om per 1 januari een algeheel verbod te leggen op ongerichte reclames voor online kansspelen, maar dat gaat dus langer duren.

Versnellen
Minister Weerwind belooft een beroep te doen op de sector om zich tijdens het WK in te houden. Ook gaat hij zijn best doen om het geplande verbod te versnellen, maar hij geeft hierbij geen garantie vanwege de procedure die veel tijd kost. Om dit voor het WK nog voor elkaar te krijgen, is in ieder geval uitgesloten.

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...