Het gebruik van zware pijnstillers door Nederlanders is fors gestegen. Dit stellen artsen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De aanleiding is een medische richtlijn uit 2013, die artsen adviseert om sneller krachtige pijnstillers voor te schrijven voor de bestrijding van pijn na operaties.

Krachtige pijnstillers, zogeheten opiaten, zijn door deze richtlijn in veel gevallen in de plaats gekomen van lichtere pijnstillers zoals diclofenac en ibuprofen. Door de toename van het opiatengebruik doen zich vaker ernstige complicaties voor, zoals medicijnvergiftiging en verslaving. Volgens de onderzoekers gebruikten in 2017 meer dan een miljoen Nederlanders een krachtige pijnstiller. In datzelfde jaar namen ziekenhuizen 2200 patiënten op met een opiaatvergiftiging. De onderzoekers van het LUMC pleiten daarom voor een aangepaste richtlijn die het gebruik van opiaten in Nederland moet verminderen.

Dit nieuwe inzicht is van groot belang om het opioïde-gebruik terug te dringen, een plan wat al in gang was gezet door oud-minister Bruins van Medische Zorg. De oud-minister startte in februari 2019 met het uitvoeren van de ‘Actie-agenda Opioïde’. De maatregelen betroffen het vergroten van kennis en bewustzijn over opiaten, het aanscherpen van standaarden en richtlijnen voor zorgverleners, en het tegengaan van illegale handel.

Verschillende oorzaken
De oorzaak van de Nederlandse ‘opiaten-epidemie’ zoals de LUMC-onderzoekers het noemen, wijkt af van die van andere landen. In de Verenigde Staten zouden er sneller en meer opiaten voorgeschreven worden door een algemene toename van pijnklachten onder de bevolking. In het Verenigd Koninkrijk wordt de groei verklaard door illegaal gebruik.

 

21-09-2020

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...