Wetenschappers, zorginstellingen en farmaceutische bedrijven onderzoeken samen het gebruik van verslavende pijnstillers in Nederland. Het doel: voorkomen dat er in Nederland een vergelijkbaar opiaatprobleem ontstaat, zoals in de VS.
Het project staat in de Nationale Wetenschapsagenda en heet TAPTOE. Dat staat voor ‘Tackling And Preventing The Opiod Epidemic’. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) stelde 1,8 miljoen euro beschikbaar, en het onderzoek duurt vijf jaar. De Universiteiten van Utrecht en Leiden, het Radboudumc en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) werken samen met anesthesiologen, psychiaters, apothekers, internisten, huisartsen en verslavingsartsen uit het hele land.
Pijnstillerverslaving
Kees Kramers, internist-farmacoloog en één van de coördinators van het onderzoek, zegt dat de groep het problematische gebruik van pijnstillers in kaart gaat brengen. Volgens hem wordt er ook gekeken hoe mensen minder pijnstillers kunnen gebruiken. ‘Uiteindelijk is er ook nog een groep die al een verslaving aan opioïden heeft ontwikkeld, en ermee worstelt hoe hier vanaf te komen’, zegt psychiater Arnt Schellekens, ook coördinator van het onderzoek. ‘Voor die groep hebben we reeds een eerste stap in hun behandelprogramma ontwikkeld, maar met dit onderzoek kunnen we dat doorontwikkelen om nog meer mensen met pijn en een opioïdeverslaving te helpen.’
Stijgend gebruik
Daarnaast wordt gekeken naar de wisselwerking tussen het medische en het illegale circuit, en aankopen van opiaten via het dark web. Illegaal opiaten kopen gebeurt in de VS al op grote schaal. De mate waarin dit in ons land gebeurt, is nog onbekend.
‘Heeft één op de dertig Nederlanders het afgelopen jaar een opiaat voorgeschreven gekregen, in de VS was dat vier à vijf keer zoveel’, zegt Marcel Bouvy, hoogleraar Farmaceutische Patiëntenzorg aan de Universiteit Utrecht (UU). ‘Twintig jaar geleden namen de cijfers daar een vlucht, destijds werd vooral door farmaceutische bedrijven nog gezegd dat de middelen niet verslavend zijn wanneer ze worden gebruikt als pijnstiller. Sinds tien jaar stijgt het gebruik ook in Nederland. Inmiddels weten we dat opiaten ook als pijnstiller wel degelijk verslavend kunnen zijn.’
14/6/2019
Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
LEES MEER...