Groter risico op psychose bij sterkere wiet

Cannabisgebruik leidt tot een groter risico op psychoses, vooral als het THC-gehalte van cannabis hoog is. Dat schrijven wetenschappers in het medische tijdschrift The Lancet Psychiatry. Sterke cannabis is wiet of hasj met een THC-percentage van minstens 10 procent.

UPDATE: Psychiaters en hoogleraren pleiten voor waarschuwingen op zakjes nederwiet en voor een verlaging van het huidige THC-gehalte in cannabis. Dat schrijven Jean-Paul Selten (GGZ Rivierduinen en Universiteit Maastricht), Lieuwe de Haan (Amsterdam Universiteit Medisch centrum) en Jim van Os (Universiteit Medisch Centrum Utrecht) in Volkskrant. Het thc-gehalte moet volgens hen van 15 procent naar 10 procent gaan om psychoses tegen te gaan. 

Dagelijks cannabisgebruik vergroot het risico op psychoses met drie keer. Bij sterke cannabis is dat zelfs vijf keer. Volgens de wetenschappers is het risico misschien nog groter in Nederland, vanwege de hoge THC-percentages in ons land door gerichte kweek- en verwerkingsmethodes. Het percentage kan hier oplopen tot 67 procent in nederhasj. 

Onderzoek
De groep onderzoekers (onder andere uit Nederland) volgde ruim tweeduizend mensen, verdeeld over elf Europese regio’s, waaronder Amsterdam. Negenhonderd mensen waren patiënten die zich voor het eerst met een psychose meldden bij een zorginstantie, zoals de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis. Deze groep gebruikte veel vaker cannabis dan een controlegroep van 1200 mensen zonder psychoses. Bijna 30 procent gebruikte dagelijks, tegen nog geen 7 procent van de andere groep. Ook was het gebruik van sterke cannabis onder de psychiatrisch patiënten ongeveer twee keer zo groot als in de controlegroep.

Mogelijke halvering psychoses
Volgens het onderzoek halveert het aantal psychoses mogelijk wanneer sterke cannabis niet meer verkrijgbaar zou zijn in Amsterdamse coffeeshops. Dat zou dan van 37,9 naar 18,8 jaarlijkse gevallen per 100.000 inwoners gaan. Psychiater Jean-Paul Selten, één van de betrokken onderzoekers: ‘Een algeheel verbod brengt gevaarlijke risico’s met zich mee, omdat de verkoop dan naar het criminele circuit verschuift. Maar een verbod voor cannabis voor personen jonger dan achttien verdient een serieuze overweging.’ Anneke Goudriaan, bijzonder hoogleraar werkingsmechanismen en behandeling van verslaving bij het Amsterdam UMC (overigens niet betrokken bij het onderzoek) plaatst kanttekeningen bij het onderzoek, al vindt ze het verband tussen cannabisgebruik en psychoses overtuigend. ‘Er is niet gekeken naar de cannabidiolpercentages in cannabis (CBD, een stof die pijnstillend en angstremmend kan werken). Uit ander onderzoek weten we dat dit een beschermende werking kan hebben tegen het ontstaan van psychoses. Het is belangrijk om dit verder te onderzoeken.’

20/03/2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Reageer reacties (0)
LEES MEER...