Medicijnen tegen kanker maken de betreffende tumorcellen verslaafd. Als de toediening van het middel vervolgens stopt, vergaan de cellen. Dit blijkt uit onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis.
‘De motor van de tumor staat heel hard te draaien om voldoende tegenwicht tegen de medicijnen te bieden. Zo ontstaat er een evenwicht dat heel wankel is. Als de behandeling van verslaafde tumoren plotseling stopt, dan verdwijnt dat evenwicht en blaast die motor zichzelf als het ware op’, vertelt de onderzoeksleider in het Parool.
De onderzoekers bestudeerden de cellen van een agressieve vorm van huidkanker: melanoom. Daarbij keken ze vooral naar de verslaafde cellen die na de behandeling bleven leven. Sommige konden hun signaalroutes omgooien, waardoor ze van verslaafd en kwetsbaar weer levensgevaarlijk werden.
Om ook die cellen aan te pakken, maakte de wetenschappers gebruik van een tweede behandeling. In de studie gebruikte ze daar chemo voor. ‘Vaak zijn er groepjes cellen die na het stoppen van de behandeling toch uitgroeien. Dus wij denken dat het effectiever is om direct een tweede andere behandeling in te zetten, die ook deze cellen aanpakt.’
De onderzoeksleider benadrukt dat de behandeling nog ongeschikt is voor patiënten, omdat er eerst vervolgonderzoek nodig is.
Datum: 05-10-2017
LEES MEER...