Het medicijn semaglutide zorgt voor een grote doorbraak in de behandeling van obesitas. Met een onderhuidse injectie van één milligram per week zou het mogelijk zijn om in een paar maanden tijd kilo’s vet kwijt te raken.
Semaglutide bootst het hormoon GLP-1 na dat normaal gezien door de darmen zelf wordt geproduceerd. Bij mensen met obesitas werkt dat hormoon niet goed, waardoor de darmen en hersenen slecht met elkaar communiceren. Hierdoor mist het brein signalen zoals honger of verzadiging. Bij het laatste is stoppen met eten lastiger. Semaglutide zet de darmbeweging aan de gang en simuleert zo een verzadigd gevoel. Gevolg is dat mensen met obesitas minder eten en dus afvallen.
Stappenplan
Liesbeth van Rossum, endocrinoloog en hoogleraar op het gebied van obesitas, zei in een interview bij NPO radio 1 dat het voorschrijven van semaglutide gezien kan worden als een tussenstap in de huidige behandeling. Momenteel moeten mensen met obesitas eerst een traject van twee jaar volgen om hun leefstijl aan te passen. Werkt dit niet of onvoldoende, dan is een maagoperatie de volgende stap. Een operatie heeft echter flink wat nadelen. Semaglutide toedienen is minder ingrijpend en zou het gat tussen het leefstijltraject en de operatie kunnen opvullen.
Kanttekeningen
Er is naast een hoerastemming ook kritiek op het Britse onderzoek naar semaglutide en obesitas. Zo zouden de 15 maanden waarin de behandeling nu getest is te kort zijn om de werking op de lange termijn te bepalen en zou de groep die onderzocht werd te weinig diversiteit bevatten. Van de 1961 deelnemers had het grootste deel een witte huidskleur, deden er meer vrouwen dan mannen mee en had 40 procent al prediabetes. Vervolgonderzoek waarbij ook gekeken wordt naar de opties van semaglutide in tabletvorm zou volgens critici nodig zijn. Het medicijn wordt overigens al bij mensen met diabetes type 2 ingezet, voor behandeling van obesitas is het in Europa nog niet goedgekeurd.
LEES MEER...