Driekwart van de Vlamingen met een verslaving moet minstens vier maanden wachten op hulp bij een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg. Dit cijfer werd onthuld door parlementslid Jeremie Vaneeckhout nadat hij om verheldering vroeg bij de Vlaamse minister van Welzijn.
De cijfers dateren al van voor de coronacrisis. Een huidig zicht op de verslavingszorg blijkt er niet te zijn. Vaneeckhout noemt de situatie zorgwekkend en onverantwoordelijk. Het vermoeden is dat deze wachttijden alleen maar zijn opgelopen in de afgelopen maanden. Klinieken hadden een opnamestop, of konden minder mensen opnemen vanwege de maatregelen.
Meer geld en beter toezicht
Het ministerie van Welzijn kwam na de constatering van het parlementslid op 26 januari over de brug met een toezegging van 5,6 miljoen euro voor het versterken van de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg. Volgens Vaneeckhout is dit een goede eerste stap, maar moet er ook gekeken worden naar structurele financiële bijdragen vanuit het ministerie. De Staten-Generaal van de Geestelijke Gezondheidszorg schat namelijk in dat de wachtlijsten in de verslavingszorg momenteel 2,8 miljard euro kosten. Ook moet het ministerie van Welzijn alles op alles zetten om met recente cijfers te komen.
Vlaanderen telt naar schatting rond de 779.082 mensen met een verslaving.
LEES MEER...