‘Stinkwijf. Ik hoop dat je tent gaat afbranden inclusief jou er in.’ Dat is slechts een van de honderden – zo niet duizenden – negatieve reacties die de 40-jarige Elou Akhiat kreeg over het openen van een wijnbar in Rotterdam.
Een ander zegt dat ze goed op weg is naar de hel en weer een ander noemde haar ‘Kehba’; hoer om precies te zijn. Het openen van de bar druist regelrecht tegen de Islamitische cultuur in. Alcohol is verboden en dus stuit de zakenvrouw met haar opening op veel onbegrip.
‘Maar het voelt goed’, zegt Akhiat zelf. ‘Ik ben een wereldburger en wil doen wat ik wil. Zelfstandig en onafhankelijk zijn.’
Ze werd geboren in Marokko maar verhuisde na twee maanden al naar Nederland. Haar vader is Imam. Zelf botst Akhiat met de Marokkaanse cultuur. Tot vier jaar geleden droeg ze een hoofddoek, maar na een worsteling van zes jaar heeft ze daar afstand van gedaan.
Middelengebruik is in de Islam verboden. Imam Abdel Salhi vertelt daarover: ‘Allah heeft ons geschapen met een verstand, waarmee wij verheven zijn boven alle andere schepselen. Door het gebruik van geestverruimende middelen is ons verstand tijdelijk uitgeschakeld. Onze geest is even ‘weg’ en we hebben geen controle meer over ons lichaam en ons handelen. Daarom is het verboden.’
In de komende uitgave van Lef kun je meer lezen over hoe verschillende religies omgaan met middelenmisbruik en verslaving.
LEES MEER...