Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat onderzoeken of een combinatie van medicinale cannabis en zware pijnstillers helpt voor mensen met chronische pijn in spieren en bindweefsels. Als het onderzoek slaagt, kan de mix een alternatief zijn voor opioïden zoals oxycodon.
Het Leidse onderzoeksteam denkt dat mensen minder oxycodon voorgeschreven hoeven te krijgen als ze ernaast ook medicinale cannabis gebruiken. Hoofdonderzoeker professor Albert Dahan (Anesthesiologie) hoopt aan te tonen dat de mix net zo goed werkt als pijnbestrijding, maar dan met minder bijwerkingen. ‘We zijn er nog lang niet. Maar als dit werkt, zou het fantastisch zijn. Er is een enorme vraag naar medicinale cannabis en het is belangrijk dat het gebruik ervan een wetenschappelijk tintje krijgt.’
Let wel: cannabis werkt, net zoals opioïden, verslavend.
Goedkeuring studieopzet
De opzet van de studie moet nog worden goedgekeurd. Als dat gebeurt, krijgen drie groepen van zestig patiënten straks medicijnen toegediend. Eén groep krijgt willekeurig dagelijks oxycodon, de tweede krijgt een combinatie van medicinale cannabis (Bediol) en oxycodon. De laatste groep krijgt enkel Bediol. Alle deelnemers worden thuis behandeld. De medicinale wiet wordt toegediend met een draagbare verdamper.
Bedrocan, de enige legale producent van vijf soorten ‘mediwiet’ in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, is blij met het ‘baanbrekende’ onderzoek. Oprichter Tjalling Erkelens denkt dat de wetenschappers medicinale cannabis ‘de juiste waardering’ kunnen geven. Op die manier zouden artsen en patiënten er volgens hem makkelijker naar grijpen, als alternatief voor verslavende pijnstillers.
Erkenning
‘Het is goed als de erkenning komt dat dit een acceptabel product is vanwege het hoge kwaliteitsniveau dat we nastreven als producent,’ aldus Erkelens. Uit cijfers van het Trimbos-instituut blijkt dat één procent van alle volwassenen wiet (deels) medicinaal gebruikt.
‘Goed dat het LUMC daar onderzoek naar doet,’ zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. Als de studie klaar is, zal minister Bruno Bruins (Medische zorg) een groep apothekers, artsen en andere specialisten vragen de resultaten te beoordelen.
11/6/2019
Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
LEES MEER...