Jarenlang regelmatig mediteren lijkt bepaalde delen van het menselijk brein te beschermen tegen ouderdom. Deze testgroep vertoonde tijdens onderzoek van de universiteit van Californië namelijk een relatief kleine afname van grijze stof in hun hersenen als ze ouder worden.
De grijze stof bestaat uit cellichamen van zenuwcellen en heeft als functie het verwerken van informatie. De afname hiervan begint normaal gesproken rond het twintigste levensjaar en dat veroorzaakt vatbaarheid voor ouderdomsziektes zoals alzheimer.
De wetenschappers deden een studie met vijftig proefpersonen, waarbij ze van iedereen MRI-scans maakten. De helft hiervan deed gemiddeld al twintig jaar aan meditatie. De rest mediteerde nooit. Uit de resultaten bleek dat de grijze stof van de mediterende deelnemers op latere leeftijd gemiddeld minder snel geslonken was dan bij de andere proefpersonen.
De studie is nog te klein om definitieve conclusies te trekken over de invloed van meditatie op de afname van grijze stof, maar volgens onderzoekster Eileen Lunders zijn de resultaten veelbelovend. ‘Met meer wetenschappelijk onderzoek kunnen we er zelfs achter komen of we ons brein kunnen beschermen tegen ouderdom met meditatie.’
LEES MEER...