We eten te veel suiker. Vijftig gram suiker per dag is de maximale toegestane hoeveelheid, maar we gaan hier flink overheen. Dit werkt overgewicht, hart- en vaatziekten en een slecht gebit in de hand.
Hiervoor waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie. Bijna alles wat we eten bevat suiker. Veel van deze suikers zijn verborgen waardoor we niet weten in welke producten suiker zit en hoeveel. Zo bevatten de ingrediënten dextrose, kandij, melasse of sucrose veel toegevoegde suikers. Vrijwel alle woorden die eindigen op ose en stroop staan garant voor suiker. Mede hierdoor is de suikerconsumptie hoger dan we zouden verwachten. Amerika verslindt de meeste zoetstoffen. Hier eet de gemiddelde persoon gemiddeld 100 gram suiker per dag. Nederland zit hier niet ver onder met 95 gram.
De Wereldgezondheidsorganisatie wil de maximale hoeveelheid per dag uiteindelijk verlagen naar vijfentwintig gram. Dit zou positieve gevolgen voor onze gezondheid, maar deze doelstelling is nu niet haalbaar. De suikerhoeveelheid in veel westerse producten is hier niet op afgestemd. Een blikje cola op een dag is dan al te veel. Bekijk het etiket van het product als u twijfelt over de hoeveelheid suiker.
Het menselijk lichaam is afhankelijk van suiker. Suiker kan je energie geven, daarbij kunnen je hersenen de brandstof glucose niet opslaan.
Suikers kunnen worden onderverdeeld in verschillende categorieën. Vers of gedroogd fruit, brood, lactose, zuivelproducten, dadels of honing bevatten natuurlijke suikers. Zo heeft fructose, de natuurlijke suiker in groente en fruit, een weinig ontregelende werking op je bloedsuikerspiegel.
Lang niet alle suikers hebben een voedingswaarde voor je lichaam, al zijn de meningen hierover sterk verdeeld. Toegevoegde suikers in frisdranken, cake, koek en chocolade zouden je bloedsuikerspiegel ontregelen. Deze suikers komen sneller in je bloedbaan terecht na consumptie, waardoor het lichaam hard moet werken om de verhoogde spiegel weer terug te dringen. Het hongergevoel komt vaak snel terug als de suikerspiegel weer stabiel is, waardoor de zucht naar suiker in stand blijft. Tijdens het bewerkingsproces van deze suikers worden de vezels, enzymen, mineralen en vitaminen onttrokken. Kristal-, riet-, bastard- en poedersuiker vallen in deze categorie. De poedervorm van fructose is ook een toegevoegde suiker. Producenten zijn verplicht deze toegevoegde suikers te vermelden bij de ingrediënten op het productetiket.
Product
|
Gram suiker
|
Natuurlijke of toegevoegde suiker
|
Bakje rozijnen (100gr)
|
86
|
natuurlijk
|
Flesje pure groentesap
|
53
|
natuurlijk
|
Blok Cote d’ Or
|
46
|
toegevoegd
|
Blikje cola
|
35
|
toegevoegd
|
Blikje ijsthee
|
35
|
toegevoegd
|
Vitaminewater
|
31
|
toegevoegd
|
Snickers
|
30
|
toegevoegd
|
Marshmallow
|
29
|
toegevoegd
|
Fruit Shoot
|
24
|
Natuurlijk en toegevoegd
|
Blikje energiedrank
|
20
|
Toegevoegd
|
Banaan
|
18
|
Natuurlijk
|
Bakje yoghurt
|
17
|
Toegevoegd
|
Schaaltje ontbijtgraan
|
16
|
Toegevoegd
|
Blik soep
|
16
|
Toegevoegd
|
Lolly
|
13
|
Toegevoegd
|
Mueslibar
|
12
|
Natuurlijk en toegevoegd
|
Appel
|
12
|
Natuurlijk
|
Brood (4 boterhammen)
|
6
|
Natuurlijk, soms ook toegevoegd
|
LEES MEER...