Minderjarigen krijgen tóch alcohol mee

Veel minderjarigen proberen het, en vaak met succes: ze krijgen gewoon alcohol mee. In drie van de tien gevallen lukt dit, blijkt uit cijfers van het CBL (brancheorganisatie van de supermarkten en foodservicebedrijven). De groep verstrekkers van alcohol aan minderjarigen zou vooral bestaan uit horeca, cafetaria’s, sportkantine en thuisbezorgers.

In 2016 ging een onderzoek van start waarbij minderjarigen van 17 jaar op pad werden gestuurd om alcohol te kopen. Het doel van het onderzoek: erachter komen of er alcohol aan minderjarigen wordt verkocht. Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) zegt dat supermarkten en slijterijen op de goede weg zijn: daar slaagden jongeren er zeven van de tien keer niet in om alcohol te kopen. Avondwinkels scoren slechter.

Onder het niveau
Horeca, cafetaria’s, sportkantines en thuisbezorgers scoren nog slechter. Volgens Blokhuis zou dit ‘ver onder een acceptabel niveau’ zijn. Thuisbezorgers scoren het allerslechtst en zouden in 9,5 procent van de gevallen geen alcohol aan minderjarigen verkopen.

Onderzoeken
Sinds 2014 is de leeftijdsgrens om alcohol te kopen opgeschroefd van zestien naar achttien jaar. Sinds 2014 zijn er drie onderzoeken geweest om te kijken of de wet ook daadwerkelijk wordt nageleefd. In 2015, 2016 en 2018. De uitkomsten van 2018 gaan dus vandaag (15 maart) naar de Kamer.
Uit het onderzoek blijkt ook dat de cijfers in 2018 nog nauwelijks zijn verbeterd ten opzichte van 2016. Blokhuis wil later in dit jaar nog een extra meting doen.

100 procent naleving
In het Nationaal Preventieakkoord (een serie afspraken met bedrijven en organisaties om Nederlanders gezonder te laten leven) staat dat alle verkooppunten van alcohol in 2030 een nalevingspercentage van 100 procent moeten halen. Nu is dat nog 71,8 procent. 

15/03/2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Reageer reacties (0)
LEES MEER...