De nieuwe Lef ligt in de winkel!
Verstandig omgaan met alcohol is een eigen verantwoordelijkheid vindt 96 procent van de bevolking, dat blijkt uit onderzoek van Kantar Public. 89 procent van de mensen vindt van zichzelf dat hij of zij verantwoord omgaat met alcohol.
41 procent van de mensen zegt dat voorlichtingscampagnes en voorlichtingen op scholen bijdragen aan de bewustwording van de gevaren van alcohol. Het verhogen van accijnzen heeft volgens het merendeel van de bevolking geen zin om overmatig alcoholgebruik tegen te gaan. Slechts 9 procent denkt dat dit helpt. Aangesproken worden door mensen uit je eigen omgeving heeft het meeste zin, zo denkt bijna de helft van de mensen.
Uit cijfers van de OESO (organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling) blijkt dat de totale alcoholinname in Nederland onder het Europees gemiddelde ligt en nog steeds daalt. Ook jongeren drinken steeds minder en beginnen pas op latere leeftijd met alcohol drinken. Sinds 2000 is er een totale afname van het alcoholgebruik te zien van 17 procent.
De gemeente Groningen probeert als eerste stad rookvrij te worden. Het college is voor en vandaag stemt de gemeenteraad hierover.
Lange tijd nadat ghb-verslaafden in herstel zijn geraakt, voelt het voor hen alsof ze in een soort film leven. Ze zijn nuchter, maar hun gevoel strompelt er in de verte nog wat achteraan. Hoe kan dat? Kent deze verslaving gevolgen die wellicht onherstelbaar zijn?
‘Ik heb altijd goed kunnen tetteren, maar na mijn scheiding werd het een probleem. Toen ging het van drinken naar zuipen. Mijn ex kreeg op een gegeven moment een hersenbloeding en is veranderd. Hij ging veel alcohol drinken en begon mij te slaan. Toen was de maat vol, in 2003 ben ik bij hem weggegaan. Twee maanden later overleed hij.’