Het door ons geërfde DNA van Neanderthalers vergroot het risico om verslaafd te raken aan nicotine, dat blijkt uit een onderzoek van Vanderbilt University.
Jaren geleden deden onderzoekers een ontdekking: de moderne mens uit onder andere Europa en Azië draagt DNA van de Neanderthalers bij zich. Mensen buiten Afrika hebben tussen de 1 en de 4 procent aan Neanderthaler-DNA in zich. Een recente studie maakt duidelijk wat voor effecten dit op ons lichaam heeft.
Negatieve gevolgen
Uit het onderzoek bleek dat een specifiek deel van deze genen onder andere het risico op een nicotineverslaving vergroot. Het is alleen nog niet helemaal duidelijk waar dit door ontstaan is. Onderzoeker Tony Capra: 'Ik geloof namelijk niet dat die Neanderthalers met een sigaret in hun mondhoek hun grot in en uit liepen'. Daarnaast was er in die tijd ook nog eens geen tabak.
De onderzoekers denken dat de invloed hierop voornamelijk te maken heeft met neurologische gewoontes waar de Neanderthalers afhankelijk van waren. Dit zou ze gevoeliger maken voor verslavingen. Onderzoeker Corinne Simonti: ‘Het brein is ongelofelijk complex, dus het valt te verwachten dat het introduceren van veranderingen, afkomstig van een andere evolutionaire lijn, negatieve gevolgen kan hebben’.
Naast het bevorderen van een nicotineverslaving, verhoogt dit DNA ook nog eens het risico op een depressie met 1 procent.
Niet meer nuttig
Zo’n 40.000 jaar geleden waren een hoop genen die de Neanderthalers bevatten van groot belang. In ons lichaam is momenteel bijvoorbeeld een genvariant aanwezig die zorgt voor het bevorderen van de bloedstolling. Vroeger was dit belangrijk; dit zorgde voor het genezen van wonden. Ook zorgde dit ervoor dat ziekteverwekkers minder gemakkelijk de wond binnendrongen. Tegenwoordig leven we in een ander milieu en zijn zulke lichamelijke genen niet altijd even welkom. Deze genvariant vergroot namelijk ook het risico op zwangerschapscomplicaties en beroertes.
LEES MEER...