Nijmeegse ziekenhuizen in actie tegen pijnstillerverslaving

Nijmeegse ziekenhuizen gaan strenge regels opstellen voor het gebruik en afbouwen van zware pijnstillers. Het betreft het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis, Radboudumc, de Sint Maartenskliniek en het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer. Die eerste twee starten ook een deskundig pijnteam voor mensen die al een pijnstillerverslaving hebben.

Het besluit werd genomen na signalen dat steeds meer patiënten verslaafd raken aan opiaten. Opiaten zijn morfineachtige middelen die als pijnstiller worden gebruikt na bijvoorbeeld een operatie of een kankerbehandeling. De middelen worden ook veel voorgeschreven bij chronische pijnklachten als rug- en gewrichtspijn.

Afbouwen
Er komt een protocol dat afbouwen regelt. Na ziekenhuisontslag krijgen patiënten informatie mee naar huis over welke doseringen ze van week tot week mogen gebruiken. Ook gaat er een rem op de automatische verstrekking van herhaalrecepten.

Speciaal pijnteam
Voor mensen die al verslaafd zijn, wordt gekeken naar alternatieve pijnbestrijders. Een voorbeeld van een minder zwaar middel is suboxone, dat wordt voorgeschreven wanneer mensen afhankelijk zijn van opioïden zoals morfine. Patiënten en huisartsen krijgen daarbij hulp van een speciaal pijnteam. Dat team krijgt de vorm van een loket, bestaande uit allerlei deskundigen zoals apothekers en verslavingsdeskundigen.

Voorschriften rond opiaatgebruik zijn nu vaak nog te onduidelijk, volgens Arnt Schellekens, psychiater en projectleider verbonden aan het Radboudumc. ‘Voor de patiënt en huisarts is het soms zoeken naar hoe om te gaan met opiaat gebruik, waarbij een multidisciplinaire benadering te vaak ontbreekt. Dan ben je al snel een paar maanden verder voordat je iedereen gesproken en op één lijn hebt’. Met het pijnteam wordt de persoon met de pijnstillerverslaving efficiënter geholpen, vanwege alle deskundigheid op één plek. ‘Als het werkt, willen we een voorbeeldfunctie zijn voor andere regio’s.’

28/02/2019

Reageer reacties (0)
LEES MEER...