De Nederlandse Vereniging voor Drank- en Horecawet Inspecteurs (NVDI) en het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP trekken zich terug uit de Alcoholtafel van het Nationaal Preventieakkoord. De overlegtafel heeft niet genoeg vooruitgang geboekt en dat zal volgens hen in deze samenstelling ook niet snel gebeuren. De organisaties willen pas weer bij de tafel aansluiten als de commerciële partijen vertrekken, melden ze in een persbericht.

Het Nationaal Preventieakkoord wordt sinds 2018 uitgevoerd. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) richt zich hiermee op een gezonder Nederland. Voor het akkoord zijn er overlegtafels over overgewicht, roken en alcoholgebruik opgesteld. Het RIVM is nu tot de conclusie gekomen dat de Alcoholtafel niet genoeg resultaat oplevert. Volgens de NVDI en STAP komt dit doordat partijen met een commercieel belang bij het produceren en verkopen van alcohol meedoen met de vergaderingen.

Weigeren
De Wereldgezondheidsorganisatie pleit al een tijd voor het verhogen van de alcoholprijzen, het verminderen van de beschikbaarheid en het stoppen met alcoholreclames. De commerciële partijen zouden geweigerd hebben om het hier tijdens het overleg over te hebben. Zij vinden namelijk niet dat het Nationaal Preventieakkoord de plek is om over wettelijke maatregelen te praten. Daarnaast zouden ze ontkennen dat de voortgang van de Alcoholtafel weinig resultaat oplevert.

Blurring
In het Coalitieakkoord werd voorgenomen om winkels horecarechten te geven, waardoor er bijvoorbeeld alcohol verkocht kan worden in kledingwinkels. Blurring, zoals dit heet, betekent een versoepeling in de Alcoholwet, wat juist tegen het Preventieakkoord in gaat. De commerciële partijen binnen de Alcoholtafel zouden echter geen afstand willen nemen van dit voornemen. Dat was de druppel voor de NVDI en STAP om te beslissen niet meer mee te doen aan het overleg zolang deze partijen hier een aandeel in hebben. Zij zien blurring namelijk als een groot risico. ‘Als blurring wordt toegestaan, zal er in de toekomst bijna overal alcohol worden verstrekt, waardoor jongeren en andere risicogroepen voortdurend worden geconfronteerd met alcohol’, stellen zij in het persbericht.

Andere aanpak
De NVDI en STAP stoppen voor nu per direct met hun deelname. ‘Als het ministerie van VWS met voorstellen komt om de Alcoholtafel in de toekomst anders op te zetten, zullen de NVDI en STAP opnieuw graag willen deelnemen.’

Reageer reacties (0)
LEES MEER...