Drugstesten in het verkeer zijn niet volledig betrouwbaar. Uit onderzoek blijkt dat een positieve test niet altijd betekent dat een bestuurder daadwerkelijk onder invloed is. Dit kan leiden tot het onterecht straffen van automobilisten.

De drugstesten die nu worden afgenomen in het verkeer worden op dezelfde manier beoordeeld als alcoholtesten. Er wordt een speekseltest gedaan en wanneer deze positief is, kijkt de politie door middel van een bloedafname welke drug en hoeveel daarvan in het lichaam zit. Net als bij een alcoholtest is er een hoeveelheidsgrens gesteld. Wordt deze overschreden, dan volgt er een straf. De hoeveelheid drugs in het bloed bewijst echter niet hetzelfde als de hoeveelheid alcohol.

Drugswaarden
De gehaltes in het bloed werken bij drugs op een andere manier. Bij cannabis nemen de effecten bijvoorbeeld na ongeveer drie uur af, terwijl de stofwaarden in het lichaam dan nog steeds hoog kunnen zijn. Bij mensen die regelmatig blowen, kan deze hoge waarde zelfs dagen na het gebruik nog terug te vinden zijn. Zij lopen dus het risico op een positieve test, terwijl ze niet onder invloed zijn.

Onterecht
Thomas Martinelli is onderzoeker bij het Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen & Verslaving en de Universiteit van Tilburg. Volgens hem is het belangrijk dat men bewuster wordt van de onbetrouwbaarheid, aangezien mensen nu onterecht gestraft kunnen worden. Dat geeft hij aan in zijn opiniestuk voor het Algemeen Dagblad. Er zal op een andere manier getest moeten worden, maar het ontwikkelen van deze testen is lastig.

Voorlichting
Wetenschappers werken wel aan mogelijke vervangers, zoals een app en sensoren die rijgeschiktheid kunnen bepalen, maar deze zijn nog niet af. Tot die tijd is het volgens Martinelli belangrijk om goede voorlichting te geven en het beleid eerlijker en betrouwbaarder te maken. Zo wordt men bewuster van het gevaar van rijden onder invloed van drugs en houden mensen zich in ieder geval beter aan de regels.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...