Ondanks het rookverbod worden er in uitgaansgelegenheden steeds vaker e-sigaretten gerookt. Hoewel het verbod ook voor deze sigaretten geldt, handhaven beveiligers en horecagelegenheden niet altijd goed door de moeilijkheid en kosten. Dat meldt de NOS.
Na een uitgaansavond worden er steeds meer wegwerp-e-sigaretten op de dansvloer gevonden, vertelt de Haagse nachtburgemeester Pat Smith aan de NOS. ‘Een paar jaar terug lag er misschien een enkele, maar na de coronamaatregelen is dat flink toegenomen.’
Negatieve uitkomst
De e-sigaret, ook wel vape genoemd, is in de markt gezet als een minder ongezond alternatief voor roken en een hulpmiddel om hiermee te stoppen. Toch blijkt in de praktijk dat de vapes juist verslaving bij jongeren opwekken en dat de e-sigaretten ook kunnen leiden tot schade aan de luchtwegen en een verhoogde kans op kanker. Daarom mogen ook deze sigaretten niet meer gebruikt worden op plekken waar een rookverbod geldt.
Moeilijk
Dat de e-sigaretten toch veel worden gebruikt in de uitgaansgelegenheden, heeft te maken met de moeilijkheid die er achter het handhaven zit. De onopvallendheid heeft hier een groot aandeel in. Om de handhaving te verbeteren zijn er meer beveiligers nodig volgens Dick Schutting van beveiligingsbedrijf H&S Horeca Security. ‘Als we controleren op vapes, moeten we een of twee extra beveiligers meenemen en dat is voor veel eigenaren van clubs te duur’, meldt hij aan de NOS.
Zoete smaakjes
Vanaf begin volgend jaar geldt er ook een verkoopverbod op e-sigaretten met zoete smaakjes, aangezien deze extra aantrekkelijk zijn. Er mogen dan alleen nog maar tabakssmaken verkocht worden. Volgens een onderzoek van het International Tobacco Control zijn er veel meer rokers van mentholsigaretten succesvol gestopt met roken na het rookverbod dan rokers van gewone sigaretten. Hierdoor is de verwachting dat een soortgelijk verbod erg effectief zal zijn voor het verminderen van het e-sigaretgebruik.
LEES MEER...