Nederland heeft een proefperiode afgesloten met het IJslandse preventiemodel in zes gemeenten. In navolging daarvan gaan tien gemeentes nu aan de slag met deze specifieke preventie-aanpak. Dat gebeurt onder een nieuwe naam: Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO).

IJsland hanteert al 20 jaar een succesvolle preventieaanpak om het middelgebruik bij jongeren terug te dringen. Dit model is gebaseerd op het creëren van een positieve leefomgeving. Daarbij worden zowel het gezin, de peergroep, school als vrije tijd ingezet. Daar werden alle activiteiten ingezet die een beschermende werking konden hebben op het middelengebruik. Daarnaast kunnen IJslandse jongeren pas tabak kopen als ze 18 zijn en alcohol vanaf hun 20e. Bovendien was er een landelijke campagne tegen roken. 

Geleerde lessen
De basis voor OKO is het IJslandse model, toegespitst op de Nederlandse samenleving. En uit de lessen die geleerd zijn uit de Nederlandse proefperiode. De groep van tien gemeenten zijn in januari voor een periode van vier jaar begonnen met het traject Opgroeien in een Kansrijke Omgeving. Deze gemeenten zijn: Altena, Dinkelland-Tubbergen, Ede, Goeree-Overflakkee, Horst aan de Maas, Maastricht, Nijkerk, Oldambt, Schouwen-Duiveland en Vijfheerenlanden.

Reageer reacties (2)

VuvpaLgOPKwm(28. januari 2022)

xydnWHmNPIBDifO

gpYMfjDt(28. januari 2022)

EfTuQcvmowbUsRC

LEES MEER...