In België wordt te snel en onzorgvuldig hevige pijnstillers voorgeschreven. Yael Ekstein, masterstudent aan de universiteit van Antwerpen, concludeert dat in haar onderzoek. Zij verzamelde meer dan duizend voorschriften van verschillende apotheken.
Maar drie procent van alle geschreven voorschriften voldeed aan de Belgische juridische eisen. Zo werd bijvoorbeeld de doseringen er niet altijd bijgezet. Deze staat erbij om fraude tegen te gaan. De elektronische voorschriften waren grotendeels in orde, al hadden die ook hun mankementen. Bij een op de zeven elektronische voorschriften ontbrak de dosering. Drie op de vier voorschriften uit het onderzoek waren elektronisch. Daarnaast wordt de maximale hoeveelheid fentanyl vaak overschreden.
Verslavingsgevoeligheid
Het onderzoek richtte zich op zowel lichte opioïde als zware zoals fentanyl. Fentanyl is vele malen sterker dan bijvoorbeeld heroïne. Als je het medicijn voorgeschreven krijgt moet je oppassen. ‘Verslaving en misbruik loeren om de hoek’, volgens Ekstein. Ze vindt dat er te laks wordt omgegaan met het voorschrijven van opioïden. In het belang van de patiëntveiligheid moet het opmaken van voorschriften voor opioïden zorgvuldiger gebeuren.’
LEES MEER...