In de afgelopen tien jaar is het aantal 55-plussers, in behandeling voor een alcoholverslaving, met zestig procent gestegen, blijkt uit cijfers van Verslavingszorg Noord Nederland (VNN). In 2015 dronk 81 procent van de Nederlandse 55-plussers regelmatig, dit blijkt uit onderzoek van het Trimbos instituut.
In 2015 is er een daling te zien ten opzichte van 2014, hier was het percentage drinkende 55-plussers 84 procent. De gemiddelde leeftijd van 55-plussers die VNN in behandeling heeft, ligt in Groningen op 61 jaar en in Friesland en Drenthe op 62 jaar. In totaal gaat het om 1054 mensen, waarvan dertig procent vrouw is.
Ouderen hebben minder lichaamsvocht en meer vet waardoor de impact van drank groter wordt, terwijl de lever en nieren minder functioneren en de weerstand in het algemeen terugloopt. Wat veel mensen niet weten is dat de tolerantie voor alcohol afneemt naar mate je ouder wordt. Ook de combinatie met medicijngebruik kan extra problemen opleveren.
Lang niet iedereen die overmatig drinkt zoekt hulp om ervan af te komen. Bij ouderen kan deze kloof nog eens groter zijn dan gemiddeld. ‘De richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zeggen: 1,5 glas per dag voor volwassenen is acceptabel, maar voor ouderen geldt 0,5 tot 1 glas en dan met twee alcoholvrijedagen in de week’, zeggen de deskundigen van VNN.
Buiten verslaving richt alcohol ook op andere manieren schade aan bij ouderen. ‘Bij veiligheid.nl worden valongevallen bij ouderen geregistreerd. In 7 tot 11 procent van de ongelukken blijkt er alcohol in het spel, dat is een flinke ten opzichte van enkele jaren geleden’, zegt preventiefunctionaris VNN Nicolette Veldhoen.
LEES MEER...