Profwielrenners waarschuwen voor eetstoornissen in topsport

Er komen steeds meer berichten vanuit de sportwereld over de gevaren van hyperfocus op voedingsschema’s en lichaamsgewicht. De Italiaanse profwielrenner Davide Cimolai (31) vertelde in een interview met de Italiaanse wielerwebsite Bici.Pro dat hij aan het begin van zijn sportcarrière met een eetstoornis kampte, waarvan hij in herstel is.

Volgens Cimolai is het belangrijk om te beseffen hoe vaak eetstoornissen voorkomen in de wielersport. Hij zegt dat er professionals zijn die gestopt zijn met wielrennen omdat zij door hun eetstoornis de sport niet meer aankonden. Het zogenaamde ideaalbeeld van de extreem slanke wielrenner wordt volgens hem in stand gehouden door de oude generatie. Doordat er continu op gehamerd wordt dat er nog een kilo af moet, gaan sporters denken dat ze alleen dan op topniveau kunnen functioneren.

Teveel focus

De Italiaan vindt dat er in de ploeg iemand zou moeten zijn die let op voedingspatronen. Er zou minder focus moeten liggen op het gewicht, en meer op de juiste inname van voedsel. Cimolai is overigens niet de enige wielerprof die zich onlangs uitsprak over de ‘oude mentaliteit’ die heerst rond lichaamsgewicht in de sport. De Sloveen Janez Brajkovic, in herstel van boulimia, gaf eerder dit jaar al aan dat de focus op voeding en gewicht in de sport veel te hoog ligt. Steeds meer professionele wielerploegen werken inmiddels met een diëtist, maar er is volgens beide nog een lange weg te gaan.

Reageer reacties (2)

EwSJszXQvGftOFc(25. april 2021)

zXKwPFDeTVduiv

eXOuMYhZL(25. april 2021)

PzBdeaSJCRNx

LEES MEER...