Het drastisch verminderen van het aantal rokers levert de maatschappij jaarlijks geld op. Als in 2050 nog maar 7,7 procent van de bevolking rookt, levert dat jaarlijks 1,7 miljard euro op. Momenteel rookt nog 23 procent van de Nederlanders boven de vijftien jaar. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM, Universiteit Maastricht en het Trimbos-instituut.
Vaak wordt gedacht dat roken juist geld oplevert, door accijnsinkomsten en eerder overlijden van rokers. ‘Dit onderzoek bewijst het tegenovergestelde’, zegt Michiel Rudolphie, directeur van KWF Kankerbestrijding, de stichting die opdracht gaf voor het onderzoek.
In het onderzoek zijn verschillende maatregelen voor tabaksontmoediging met elkaar vergeleken, zoals alleen accijnsverhoging, maar ook een combinatie van maatregelen als rookverboden, stopondersteuning, waarschuwingen voor de schadelijke gevolgen, het beperken van reclame door de tabaksindustrie en het verhogen van de prijs van tabak.
Het drastisch verminderen van het aantal rokers, levert het meest op voor de consument en werkgevers, door een betere kwaliteit van leven en minder ziekteverzuim.
Het verhogen van accijnzen levert de overheid het meest op.
Stichting Rokersbelangen heeft kritiek op de onafhankelijkheid van het onderzoek. ‘Omdat het in opdracht van het KWF is gebeurd, stond de uitslag al vast’, stelt de stichting. ‘Als een accijnsverhoging van jaarlijks 5 procent wordt doorgevoerd, kost een pakje in 2050 23 euro en dan is roken alleen nog maar weggelegd voor de rijken. Dat kan niet de bedoeling zijn.’
LEES MEER...