Situatie anorexiapatiënten ‘levensbedreigend’

Verbetert de anorexiazorg in Nederland op korte termijn niet, dan ontstaan er meer levensbedreigende situaties. Daarvoor waarschuwen deskundigen naar aanleiding van een artikel in Trouw over de 13-jarige Anne, die anorexia heeft.

Het schrijnende verhaal dat de krant zaterdag publiceerde, gaat over de 13-jarige Anne die voor de tweede keer ondervoed in het ziekenhuis ligt. Ze staat al maanden op de wachtlijst om behandeld te worden voor haar anorexia. ‘Aan het begin zeiden artsen dat het zo goed was dat ik er zo vroeg bij was, maar nu is Anne een spoedgeval geworden’, zegt haar moeder in het interview. De gemiddelde wachttijd voor een behandeling bij anorexia is in Nederland ongeveer veertien weken. Ieder jaar komen er naar schatting 1300 nieuwe anorexiapatiënten bij. Hoeveel patiënten er momenteel op de wachtlijst staan, is niet duidelijk.

Slechte organisatie
‘Als er morgen door omstandigheden weer een 13-jarig meisje in deze situatie terechtkomt, is het niet zeker dat we haar kunnen behandelen,’ zegt Peter Dijkshoorn, kinderpsychiater en voorzitter van K-eet, een adviescommissie die gaat over de aanpak van eetstoornissen. Volgens K-eet is de anorexiazorg al langer slecht georganiseerd. ‘Mensen met beginnende anorexia krijgen vaak te laat hulp, waardoor hun situatie verslechtert en er meer druk komt op de specialistische klinieken, waar nu lange wachtlijsten zijn,’ zegt projectleider Monika Scholten.

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge reageert op het artikel in Trouw. ‘Jongeren met anorexia moeten helaas nog vaak te lang wachten op behandeling. Dat moet anders.’

15/4/2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...