Smartwatch voor minder doden medicijnverslaving

Wetenschappers van de Carnegie Mellon-Universiteit in de Verenigde Staten hebben een slimme polsband ontwikkeld die volgens hen het aantal mensen dat overlijdt aan een medicijnverslaving kan verminderen. Zodra het zuurstofgehalte onder een kritieke waarde komt, slaat de band alarm. Het is geen oplossing bij verslaving, maar helpt volgens de ontwikkelaars wel fatale dosissen tegen te gaan.

De band, die veel weg heeft van een smartwatch, draagt de naam HopeBand en meet het zuurstofgehalte in het bloed door middel van lichtimpulsen die op de huid schijnen. Een van de eigenschappen van een fatale dosis opioïden is dat de ademhaling vertraagt en daardoor de zuurstofinname daalt. Nadat de waarde tien seconden onder een kritieke waarde is, geeft de band een seintje. Dit moet de gebruiker genoeg tijd geven om een tegengif in te nemen, zoals naloxon. Ook kan er een telefoonnummer ingesteld worden die automatisch ook een melding krijgt, inclusief de locatie van de persoon.

Cijfers
In de Verenigde Staten is medicijnverslaving een veel voorkomend probleem. Medicijnen staan daar op de tweede plek van meest gebruikte drugs. Vooral fentanyl zorgt voor veel sterfgevallen. In 2017 zorgde dit middel voor 30.000 van de 72.000 drugsdoden. In Nederland is medicijnverslaving minder bekend, maar ook zeker aanwezig. Het Trimbos-instituut toont aan dat 600.000 mensen een medicijnverslaving hebben, waarvan er maar 839 in behandeling zijn.

Toekomstplannen
De polsband is tot nu toe alleen getest in het lab. De volgende stap is het verkopen van prototypes. Hieruit moet gaan blijken of het ook daadwerkelijk werkt bij mensen. De wetenschappers hebben de ambitie HopeBand in de toekomst nog verder te ontwikkelen, zodat het ook een beginnende verslaving kan opmerken. 

02/01/2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...