Spoedeisende hulp moet meer doen voor alcoholverslaafde jongeren

Zo'n 85 procent van de Engelse spoedeisende hulpafdelingen stelt geen vragen naar het alcoholgebruik van jongeren die bij hen binnenkomen. Daardoor krijgen eventuele verslaafden niet de juiste hulp aangeboden.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Surrey, dat werd gepubliceerd in Emergency Medical Journal. Zo’n 147 Engelse spoedeisende hulpafdelingen werden meegenomen in het onderzoek. Een routinematige manier van vragen naar het alcoholgebruik – een bruikbare methode in het ontdekken van een eventuele verslaving – werd maar bij 85% ingezet. Ook bij mensen ouder dan 65 werd er te weinig gevraagd naar alcoholgebruik, terwijl in die groep (volgens Britse cijfers) 20 procent onverantwoord veel drinkt.

Er is ook goed nieuws. Meer dan 80 procent van de afdelingen heeft sinds 2011 de toegang naar gespecialiseerde hulp voor verslaving verbeterd, door middel van het inzetten van specialisten die patiënten adviseren. Daarnaast worden werknemers van spoedeisende hulpafdelingen beter geïnformeerd, waardoor zij zelf ook een gerichter plan kunnen opstellen voor de patiënt.

Bij volwassenen wordt er in 60 procent van de gevallen gevraagd naar alcoholconsumptie, beduidend vaker dus. Hoofdonderzoek dokter Robert Patton wijst op het belang van juiste signalering: ‘Terecht komen op de spoedeisende hulp is voor veel mensen een wake up call, die ervoor kan zorgen dat mensen hun alcoholgebruik onder de loep nemen. Soms is er wat meer voor nodig, zoals een specialist erbij betrekken. Dat er niet overal consequent vragen worden gesteld, betekent dat het probleem onder het tapijt geveegd wordt. Dat is gevaarlijk, want een alcoholverslaving kan levens verwoesten.’ 

Nederland
Ons land staat er op dit vlak beduidend slechter voor dan Engeland. Karin Kleinwolt is senior adviseur bij Veiligheid.nl. Ze houdt zich onder andere bezig met alcohol en preventie en werkt samen met ziekenhuizen en gemeentes. Volgens haar is er in Nederland geen landelijk protocol op dit vlak. ‘Er zijn een aantal ziekenhuizen met een alcoholpoli waar structureel wordt doorgevraagd en waar samen met ouders de eventuele problematiek wordt besproken. Maar op de meeste SEH’s is het de roes uitslapen en dan weer naar huis. In opdracht van het ministerie van VWS bekijken we nu wel of ziekenhuizen meer kunnen vragen naar regulier alcoholgebruik. Het afgelopen jaar hebben een aantal ziekenhuizen pilots gedraaid, waarin kortdurende interventies toe werden gepast bij patiënten.’ Het project heeft wisselend succes en is nog zeker niet landelijk uitgerold. Veelgehoorde reacties zijn 'onze primaire functie is het behandelen van de patiënt’ en  'we moeten al zo veel registreren, dan komt dit er ook nog eens bij’. Kleinwolt: 'Maar mensen op de SEH zien, ruiken en voelen vaak wat er aan de hand is. Het zou zo goed zijn als er meer gebeurt. Al is het maar een doorverwijzing naar de huisarts of verslavingszorg.’

Datum: 19/06/2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...