STAP: kortingsacties voor alcohol versneld beperken

Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) roept de Eerste en Tweede Kamer op om de voorgestelde maximum korting van 25 procent op alcohol zo snel mogelijk in te voeren.

Vorig jaar stelde staatssecretaris Blokhuis in een nieuwe alcoholwet al beperkingen op kortingsacties voor alcohol voor. Blokhuis wil dat kortingsacties op alcohol beperkt worden tot maximaal 25 procent van de reguliere verkoopprijs. Nu stunten supermarkten en webshops soms met een korting van 50 procent. STAP wil dat de wettelijke beperking van prijskortingsacties voor alcohol gezien de coronacrisis zo snel mogelijk wordt doorgevoerd. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Trimbos-instituut heeft alcohol een aangetoond negatief effect op de immuniteit.

Alcoholprobleem gerelateerd aan prijs
Eerder uitte de WHO haar zorgen over alcoholbeleid gedurende de coronacrisis. De WHO adviseert om gedurende deze periode geen of zeer beperkt alcohol te gebruiken. Bovendien wijst de WHO op het feit dat alcohol geen middel is om met verhoogde stress om te gaan, integendeel: het versterkt stressgevoelens juist. Uit onderzoek blijkt dat de omvang van het alcoholprobleem in onze samenleving gerelateerd is aan de prijs van alcohol. Als alcohol te goedkoop is, stimuleert het jonge binge-drinkers en is het ook voor probleemdrinkers extra gemakkelijk om veel te drinken.

Datum 28-04-2020

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...