In 2032 zullen er in Nederland naar verwachting 1,4 miljoen mensen kanker hebben of hebben gehad. Dat blijkt uit een trendonderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Een aanpassing van de levensstijl kan deze stijging gedeeltelijk tegengaan volgens het centrum.

Op dit moment staat het aantal mensen dat kanker heeft of heeft gehad op ongeveer 800.000, maar dit zal de komende tien jaar enorm toenemen. Dit komt enerzijds door de dubbele vergrijzing; er zijn relatief veel ouderen in Nederland en zij leven ook langer. Anderzijds heeft levensstijl ook een grote invloed op het risicoprofiel. ‘Een leven gevuld met sigaretten en alcohol kun je nauwelijks terugdraaien’, vertelt Valery Lemmens, hoofdonderzoeker bij IKNL, aan de NOS.

Overgewicht
Volgens het trendonderzoek krijgen in 2032 ongeveer 156.000 mensen de diagnose kanker. In 2019 waren dit er 118.000. De onderzoekers van IKNL maken zich hierbij voornamelijk zorgen over de mate waarin er kanker ontstaat door overgewicht. In 2040 is de verwachting dat meer dan de helft van Nederland te zwaar is. Dit betekent mogelijk een toename van kankervormen met een kleine overlevingskans.

Maatregelen
Hoewel de overlevingskans bij verschillende soorten kanker de afgelopen decennia is gestegen en de behandelmethoden steeds beter worden, geldt dat dus niet voor alle vormen van kanker. Daarom is het belangrijk om preventiemaatregelen te nemen. Volgens Lemmens moeten de overheid, maatschappelijke organisaties en werkgevers nu doorpakken met strengere maatregelen rondom middelengebruik. De accijns op alcohol zouden dan bijvoorbeeld sneller verhoogd moeten worden. Zo wordt de kans op kanker naar aanleiding van levensstijl in ieder geval verkleind.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...