We weten inmiddels allemaal dat roken slecht is voor onze gezondheid. Je denkt misschien wat heeft stoppen met roken nou nog voor zin, ik rook al mijn hele leven lang? Heel veel. Stoppen heeft altijd zin.

Stoptober komt eraan. Dit is een jaarlijks terugkerend evenement van 28 dagen in oktober. Duizenden mensen stoppen in die maand met roken. In 2016 deed het AMC onderzoek naar het effect van Stoptober. Hieruit bleek dat meedoen een gunstig effect heeft op het rookgedrag. Daarnaast heeft het invloed op het zelfvertrouwen.

In herstel

Zodra je stopt met roken, treden de positieve gevolgen snel in werking. Stoppen met roken is nooit zinloos en kan op elk moment. Twintig minuten na de laatste sigaret zijn er al effecten merkbaar in het lichaam. 

20 minuten na de laatste sigaret

De bloeddruk en hartslag dalen. Ook de bronchiale buizen herstellen. Vanuit de luchtpijp komt er lucht in deze bronchiën, die allebei verbonden zijn aan je longen. Wanneer je stopt gaan ook de vezels in de bronchiën beter bewegen. Deze doen het minder goed in de periode dat je voortdurend bent blootgesteld aan rook.

24 uur na de laatste sigaret

Je longen maken zich verder schoon. Alle koolmonoxide is uit het lichaam en vermoedelijk hoest je slijm op. 

2 tot 12 weken na de laatste sigaret

De longfunctie en bloedsomloop zijn verbeterd. Wel moeten je hersenen in de eerste 6 tot 8 weken harder werken om dopamine aan te maken. Het kan dan voelen alsof je depressief bent.

1 jaar na de laatste sigaret

De zorgen om hart- en vaatziekten verminderen, het risico daarop is ondertussen gehalveerd. Verder merk je wellicht dat het makkelijker is om te ademen bij inspanning. Ook merk je hoeveel minder je hoest vergeleken met toen je nog wel rookte.

15 jaar na de laatste sigaret

Het risico op een hartaanval of beroerte is aanzienlijk gedaald tot een niveau dat gelijk is aan dat van iemand die nog nooit heeft gerookt. Dit geldt ook voor het risico op hart- en vaatziekten. Vijftien jaar wordt gezien als een mijlpaal als je stopt met roken.

Ontwenningsverschijnselen

Ontwenningsverschijnselen mogen we ook niet vergeten. In de eerste twee weken kun je ontwenningsverschijnselen ervaren zoals somberheid, een gevoel van onrust of paniek of concentratieproblemen. De oorzaak van een verandering in je stemming is dat je lichaam protesteert tegen het plotselinge gebrek aan nicotine.

Herstel op latere leeftijd

Hoe jonger je bent, hoe groter de kans op een goed herstel. Als je stopt rond de 35 jaar, dan heb je op latere leeftijd dezelfde overlijdenskans als iemand die nog nooit gerookt heeft. Ook boven de vijftig jaar loont het nog steeds om te stoppen, dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.  

Reageer reacties (0)
LEES MEER...