Suikers maken sigaret nog schadelijker

Het toevoegen van suikers en bevochtigers aan sigaretten leidt tot een hogere uitstoot van giftige stoffen in sigarettenrook. Dat blijkt uit een onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nicotine & Tobacco Research.

In het productieproces van sigaretten wordt een saus met suikers en bevochtigers met de tabak gemengd . Suiker - zoals kristalsuiker - wordt toegevoegd voor een betere smaak. Bevochtigers - zoals aardolie Propyleenglycol  - zorgen ervoor dat de tabak niet uitdroogt. Uit het onderzoek blijkt dat die stoffen de sigaret lekkerder, verslavender én schadelijker maken.

Uitkomsten
De onderzoekers bekeken hoeveel suiker en bevochtigers er in vijftig commerciële sigarettenmerken zitten. Suiker varieerde van 30 tot 190 milligram per gram tabak. Daarnaast zat er 0 tot 14,9 milligram propyleenglycol in en 1,1 tot 23,7 milligram glycerol. Vervolgens inhaleerde de rookmachine van het RIVM de rook van die sigaretten en werd de rook opgevangen en geanalyseerd. Reinskje Talhout, een van de onderzoekers: ‘Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn negen stoffen die kankerverwekkend zijn, het giftigst. We hebben gekeken in welke hoeveelheid die stoffen in de rook zitten. Hoe meer suikers en bevochtigers in een sigaret, hoe meer we van die giftige stoffen we in de rook zagen.’ Nu zijn er nog geen normen voor de hoeveelheid suikers en vloeistoffen in sigaretten, zegt Talhout. ‘Dat is gek, want de toegestane hoeveelheid teer is wel beperkt.’ Ze pleit voor een norm van 'bij voorkeur 0'. 

Methode
Het RIVM vond een sterkere relatie wanneer met de Canadese methode werd gemeten. Daarbij worden de ventilatiegaatjes die in het bruine filter van een sigaret zitten, afgeplakt. Daardoor komt er geen lucht in de sigaret en krijg je meer stoffen uit de sigaret binnen. Bij de wettelijk voorgeschreven ISO International Organization of Standardization-meetmethode, waarbij lucht door de ventilatiegaatjes wordt gemengd met de rook, is het verband ook zichtbaar, maar minder significant.

Datum: 28-11-2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...