Achttienjarigen met meerdere symptomen van verslaving, hebben een vergroot risico op de ontwikkeling van verslavingen als ze volwassen zijn. Dit blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse National Institute on Drug Abuse (NIDA). Het brein van adolescenten is gevoeliger voor het ontwikkelen van een drugs- en alcoholverslaving wanneer ze op jonge leeftijd met deze middelen in aanraking komen.


Kenmerken verslaving:

Vaker en in grotere hoeveelheden gebruiken dan je van plan was; Mislukte pogingen om te minderen of te stoppen; Het verkrijgen of gebruiken van het middel en het herstellen van gebruik kosten veel tijd; Sterk verlangen om te gebruiken; Door gebruik tekortschieten op het werk, school of thuis; Blijven gebruiken ondanks dat het problemen meebrengt in het sociale of relationele vlak; Voortdurend gebruik, zelfs wanneer je daardoor in gevaar komt.

 

De ontwikkeling van deze kenmerken zien we al op jongere leeftijd. Van de Amerikaanse volwassen die voorgeschreven kalmeringsmiddelen of pijnstillers gebruikten, blijkt dat ongeveer de helft op hun achttiende meerdere symptomen hadden. Hoe meer verschijnselen van verslaving op jonge leeftijd, hoe groter het risico op aanhoudende symptomen als volwassene. Van de adolescenten met zes of meer kenmerken, heeft ruim zestig procent meer dan twee kenmerken als volwassenen.

 

Preventie

Volgens de onderzoekers van NIDA ontbreekt nu nog kennis over de symptomen bij adolescenten. Meer onderzoek is nodig om uiteindelijk deze jongeren te diagnosticeren en te behandelen. Ze hopen in de toekomst de ontwikkeling van verslavingen bij deze groep te voorkomen.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...