Verband verslavingsgedrag en smartphonegebruik

Excessief smartphonegebruik kán wijzen op verslavingsgedrag. Dat stellen Duitse onderzoekers.

De wetenschappers onderzochten de schermtijd van 101 smartphonegebruikers in een periode van anderhalve week. Uit de resultaten bleek dat de mensen die veel schermtijd hadden, impulsiever gedrag vertoonden dan de mensen met een lage schermtijd. Zo ontvingen de smartphonefanatici liever vandaag een klein geldbedrag, dan over twee weken een grotere beloning.

Zelfbeheersing en beloningsgedrag
De studie hield onder mee in dat de gebruikersdata van ruim 200 gebruikers van een iPhone uitgelezen werden. Om vast te stellen hoeveel tijd ze op hun telefoon hadden doorgebracht. De proefpersonen moesten ook vragenlijsten invullen en experimenten doen, waarbij zelfbeheersing en beloningsgedrag werden gemeten.

Impulsiviteit
Impulsiviteit is volgens verslavingsdeskundigen een belangrijk kenmerk van verslaving. Het weigeren van een uitgesteld, maar hoger geldbedrag speelt al jaren een rol bij onderzoek naar verslaving.  De onderzoekers zien daarom een verband tussen excessief smartphonegebruik en verslaving. Smartphoneverslaving is niet opgenomen in de DSM, daarvoor is eerst meer onderzoek nodig.

 

19-11-2020

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...