Verdeelde meningen Tweede Kamer over wietproef

Een meerderheid in de kamer geeft aan dinsdag voor de wietproef stemmen. Al is dit voor drie van de vier coalitiepartijen met tegenzin. Bij de wietproef gaan tien gemeenten legaal gekweekte wiet verkopen in coffeeshops om zo de criminaliteit in de ban te doen.

Er was flink wat discussie in de Tweede Kamer gisteren tijdens het debat over het experiment met gereguleerde wietteelt. Madeleine van Toorenburg van het CDA zei in het debat: ‘Ik vind dit drie keer niks. Ik zou liever alle coffeeshops sluiten, maar daar is geen meerderheid voor. Ik vind het stuitend dat dit experiment het gebruik van drugs gaat normaliseren.’ Waarop Vera Bergkamp van de D66 reageerde: ‘Het lijkt alsof de christelijke partijen de enige zijn die dat erg vinden. Bij regulering hebben we meer mogelijkheden voor preventie en om te ontmoedigen.’

De wil van de burgermeesters
De achterbannen van CDA en VVD zijn niet zo eenstemmig. Burgemeesters van deze partijen zien wel wat in dit voorstel om de criminaliteit te bestrijden. Dat is de belangrijkste reden dat de ChristenUnie en het CDA met tegenzin toch voor de wietproef stemmen. Ook de VVD heeft voorstanders onder de eigen burgermeesters, maar houdt zich het liefst op de vlakte. ‘Laat het experiment maar beginnen, dan zien we daarna wel wat we ervan vinden’, zegt VVD Kamerlid Antoinette Laan-Geselschap. De enige partij die het experiment 100 procent steunt is de D66. Zij proberen al langer om wiet te legaliseren.

Niet groot genoeg
Naast de voor- en tegenstanders van de wietproef zijn er ook nog partijen die de proef te beperkt vinden. GroenLinks, de PvdA en de SP denken dat uit de proef met zo weinig gemeentes geen geldige uitslag kan komen en er meer gemeenten mee moeten kunnen doen. Ook willen ze niet dat het experiment na de proeftijd van 4 jaar stopt. ‘In deze vorm is het experiment gedoemd te mislukken’, zei SP-Kamerlid Michiel van Nispen in de Tweede Kamer.

Drugsbeleid
De Kamer worstelt al langere tijd met het drugsbeleid. In 2017 kwam Bergkamp ook met een voorstel om wietteelt te reguleren. Deze had toen een meerderheid in de Tweede Kamer. De verkiezingen in maart 2017 zorgden ervoor dat die meerderheid werd weggevaagd, en ook in de Eerste Kamer haalde dit wetsvoorstel het alsnog niet.

Plannen
Bruno Bruins van de VVD en Ferdinand Grapperhaus van het CDA komen binnenkort met een praktische uitwerking van het plan en zijn daarna verantwoordelijk voor de uitvoering ervan. Dat gaat nog wel even duren, want het experiment begint waarschijnlijk pas eind volgend jaar. Er wordt nog gekeken naar de inzet van politie en het leger bij het vervoeren van deze legaal gekweekte wiet.

De Kamer stemt op 22 januari over het wetsvoorstel en ingediende moties. 

18/01/2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...