Door bezuinigingen zijn diverse gemeenten genoodzaakt mensen met psychische- en verslavingsproblemen, die beschermd wonen, op straat te zetten.
De gemeente Dordrecht is de eerste gemeente die van het Rijk te weinig geld kreeg om woningen aan te bieden. Vanaf 1 juli dient de gemeente 140 van de 450 plaatsen te schrappen. Ook veel andere gemeenten kampen met miljoenentekorten op deze begeleide woonvoorzieningen. Dit komt volgens de gemeenten doordat het Rijk het geld verkeerd heeft verdeeld.
Staatssecretaris Van Rijn onderzoekt nu of het geld niet goed is verdeeld, of dat er sprake is van een structureel tekort. Als blijkt dat sommige gemeenten te veel hebben gekregen, wil Van Rijn dat de VNG gaat regelen dat die geld inleveren voor de gedupeerde gemeenten. Maar volgens de VNG is dit niet mogelijk.
Gemeenten met een financieel tekort zijn daarnaast verplicht om zorg te blijven bieden. Alle bewoners van instellingen ‘beschermd wonen’ hebben vijf jaar het recht op opvang. Maar volgens de wethouder van Dordrecht kan de gemeente door het tekort van 4 miljoen niet voor iedereen zorg garanderen.
LEES MEER...