Lef was gisteren in de Tweede Kamer aanwezig bij het algemeen overleg Verslavingszorg. Vier Kamerleden van verschillende partijen ondervroegen staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Martin van Rijn naar de visie van het kabinet op onder andere de gedaalde hulpvraag in de verslavingszorg en het doorbreken van stigma’s. Van Rijn liet een hoop vragen onbeantwoord.
Renske Leijten van de SP en Marith Volp van de PvdA gaan al snel direct in de aanval tegen stigmatisering. Volp wil het taboe in de huisartsenpraktijk doorbreken en hier het probleem bespreekbaar maken. Leijten constateert dat de verslavingszorg steeds minder goed vindbaar is door bezuinigingen in de GGZ. De hulpvraag is met 7% gedaald, terwijl het aantal verslaafden niet afneemt. Degene die de weg naar de zorg wel heeft gevonden, loopt tegen de drempel van het eigen risico. Leijten maakt zich dan ook de gehele vergadering hard voor om een onderzoek in te starten of het eigen risico een oorzaak is dat verslaafden geen hulp zoeken. Van Rijn vindt echter dat er voldoende onderzoek is gedaan, tot groot ongenoegen van het SP-Kamerlid.
Van Rijn is het wel eens met Marith Volp. De staatssecretaris ziet dat mensen het probleem zelf niet herkennen, waardoor ze geen hulp zoeken. Volgens Van Rijn moetenhuisartsen een verslavingsprobleem beter kunnen herkennen en signaleren.
Ook Vera Bergkamp van D66 heeft moeite met stigmatisering. Zij ziet dat de politiek zich hier zelf ook schuldig aan maakt: 'Bent u, staatssecretaris, het er mee eens dat wij in politiek het stigma op verslaving in stand houden, door in dat kader vooral te praten over criminaliteit in plaats van over gezondheid en welzijn?' Bergkamp nodigt Van Rijn uit om de Kamer te adviseren rondom haar wetsvoorstel om de cannabisteelt te decriminaliseren. De staatssecretaris gaat nog niet op de uitnodiging in.
Dat stigma’s in de Tweede Kamer volop aanwezig zijn, bewijst een VVD-Kamerlid zonder het zelf door te hebben. Ybeltje Berckmoes-Duindam praat vooral over ‘de dakloze junk’: iemand die de hele dag in het park bier drinkt en slaapt op een bankje. De mensen die er volgens Berckmoes-Duindam het ergste aan toe zijn vallen volgens haar tussen wal en schip. Van Rijn zegt dat al geëxperimenteerd wordt met de inzet van het aanjaagteam Verwarde Personen. Dit tot verbazing van Renske Leijten; het aanjaagteam is toch bestemd voor psychiatrische patiënten? Van Rijn antwoordt met dat in deze categorie veel overlap is. Constatering: stigmatisering en verslavingszorg, er is nog een lange weg te gaan.
Datum 29/09/2016
LEES MEER...