Verslavingspreventie schiet tekort

Preventie van verslaving krijgt te weinig aandacht van gemeentes, dat veronderstelt GZZ Nederland in een brief aan de Tweede Kamer. Daarnaast komen de sociale wijkteams, die zich vaak bezig moeten houden met deze preventie, hier nauwelijks aan toe.

Sociale wijkteams

Gemeentes zijn erg druk met de nieuwe zorgtaken. Het komt vaak voor dat zij de preventie overlaten aan sociale wijkteams, zij bieden zorg en ondersteuning, daarnaast houden zij zich vaak bezig met samenlevingsopbouw. Maar in de praktijk blijkt dat als het gaat om preventie, zij hier nauwelijks aan toe komen.

Verslavingszorginstellingen merkten al vaker op dat het voorkomen van alcohol- en drugsgebruik te weinig voorrang krijgt bij gemeentes. Uit een onderzoek van het Trimbos Instituut bleek dat sociale wijkteams erg gunstig zijn als het gaat om verslavingspreventie. Maar volgens het Trimbos Instituut zijn zij daar nog te weinig mee bezig. Zij zijn nog niet voldoende bekend met de verslavingsproblematiek in de wijk en dit zorgt er voor dat zij middelengebruik nog niet optimaal signaleren. Daarnaast heeft een groot deel van de sociale wijkteams nog geen contact met preventiemedewerkers.  

Normalisering  van drugs

Staatssecretaris Martin van Rijn, van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), uit in de ‘Beleidsvisie Drugspreventie’ zijn zorgen over het toenemen van drugsgebruik onder jongeren. ‘Zij lopen daarmee grote risico’s. Drugs kunnen levensgevaarlijk zijn. Deze normalisering van drugsgebruik tijdens het uitgaan wil ik ter discussie stellen.’ Ook wil hij voorlichting over drugs voor jongeren verbeteren en vernieuwen.

Van Rijn schrijft in zijn brief dat gemeentes meer kunnen doen als het gaat om het voorkomen van een verslaving. Hij wijst naar het ‘Basispakket preventie’, dit is ontwikkeld door het Netwerk Verslavingszorg. GGZ vraagt zich af hoe Van Rijn de gemeentes zo ver krijgt om daadwerkelijk gebruik te gaan maken van deze preventieve activiteiten. De gemeentes hebben tegenwoordig veel beleidsvrijheid, maar dit heeft niet geleid tot betere inzet voor preventie.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...