In een brief naar de Directeur-Generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roepen 106 gezondheids- en maatschappelijke organisaties uit zestig landen de WHO op om te stoppen met het jaarlijks overleg met de alcoholindustrie.
Elk jaar overlegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met grote alcoholbedrijven en lobbyisten van over heel de wereld. Volgens de organisaties proberen de alcoholbedrijven en lobbyisten tijdens het jaarlijkse overleg, wat achter gesloten deuren plaatsvindt, het gezondheidsbeleid te ondermijnen. De brief is gericht aan de Directeur-Generaal van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, en is ondertekent door 106 directeuren van gezondheidsorganisaties, waaronder Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid.
Inhoud van de brief
De brief begint met cijfers over het aantal sterfgevallen met alcohol als oorzaak. Alcohol doodt wereldwijds drie miljoen mensen per jaar en is verantwoordelijk voor vijf procent van alle ziekten. De organisaties stellen in de brief dat de betrokkenheid van de alcoholindustrie ‘moet stoppen als we de aanzienlijke schade willen voorkomen die veroorzaakt wordt door alcohol. Alcoholbedrijven en hun lobbyisten mogen niet aan tafel zitten waar programma’s over gezondheid, welzijn en veiligheid van de maatschappij wordt besproken.’ In de brief staan voorbeelden van bepaalde dingen die alcoholbedrijven uitvoeren in verschillende landen. Zo wordt er in Mexico zo veel water gebruikt voor de productie van bier, dat mensen moeten protesteren om toegang te krijgen tot water. En in Ierland hebben alcohollobbyisten zich met elke stap van de ontwikkeling van het Public Health Alcohol Action Act bemoeid, waardoor er nu uiteindelijk veel regels zijn uitgesteld of afgezwakt. De gemeenschapsleiders hopen dat de WHO na het lezen van de brief het jaarlijks overleg met de alcoholindustrie zal afschaffen.
LEES MEER...