Toeristen uit het buitenland mogen in de toekomst geen cannabis kopen in Amsterdamse koffieshops. Dat laat burgemeester Halsema weten in een brief aan de gemeenteraad. Met het buitensluiten van drugstoeristen wil de Amsterdamse driehoek (burgemeester, justitie en politie) drugsoverlast in de binnenstad verminderen.


De omzet van Amsterdamse koffieshops is voor twee derde te verklaren door de verkoop aan toeristen uit het buitenland. Deze groep vakantiegangers veroorzaken veel drugsoverlast in de binnenstad. Daarom zet de Amsterdamse driehoek hun plannen door om buitenlandse toeristen niet binnen koffieshops te laten, met als doel de cannabismarkt in het centrum te verkleinen. Dit zal de eerste stap zijn om wietgebruik beter te controleren in de stad.

Illegale markt

Meerdere partijen in de gemeenteraad zijn onzeker over de gevolgen van de plannen. Zij vrezen dat de illegale markt zal groeien. Om dit te voorkomen wil de Amsterdamse driehoek meer cameratoezicht in de binnenstad en politieagenten meer controles laten uitvoeren. De burgemeester verwacht hiermee ook straatdealers weg te houden uit de binnenstad.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...