Xtc weer krachtiger geworden

Xtc is krachtiger geworden, blijkt uit de Nationale Drug monitor (NDM). Het aantal drugsdoden is met 10 procent gestegen. Eerder meldden we al dat cannabis de afgelopen jaren vele malen sterker is geworden. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid maakt zich zorgen.

Volgens de NDM is xtc nog steeds de meest gebruikte ‘partydrug’, maar het MDMA gehalte in de pillen blijft stijgen. Negen van de tien pillen waren in 2018, volgens maatstaven van het Trimbos-instituut, hoog gedoseerd. Het aantal mensen dat xtc gebruikt is wel gestagneerd. Ruim 400.000 mensen van 18 jaar of ouder namen vorig jaar weleens een pilletje. Blokhuis: ‘Ondanks een daling in het gebruik van xtc onder scholieren en een stagnering van het gebruik onder volwassenen, blijft het xtc-gebruik in Nederland relatief hoog. Dat baart mij zorgen, zeker als je daarin meeneemt dat de pillen steeds sterker worden.’

Cocaïne en cannabis
Het aantal mensen dat af en toe cocaïne gebruikt, is in de afgelopen jaren licht toegenomen.  Volgens het Trimbos-instituut hebben in 2017 bijna 250.000 mensen recent cocaïne gebruikt. Ook het gehalte van de werkzame stof THC in cannabis dat wordt verkocht door coffeeshops is gestegen. In 2013 was dat 13,5 procent, vorig jaar al 16,8 procent.

Normalisering
Staatssecretaris Blokhuis maakt zich vooral zorgen over de normalisering van xtc. ‘Nederland is in Europa koploper qua xtc gebruik. Mensen vinden het kennelijk normaal om dit soort middelen te gebruiken tijdens het uitgaan, maar zijn daarbij onvoldoende doordrongen van het risico dat ze nemen. Vooral onder hoogopgeleiden tussen de 20 en 25 jaar ligt het gebruik hoog. Die normalisering wil ik tegengaan, met name door in te zetten op voorlichting en preventie.’ De staatssecretaris komt dit voorjaar met een brief waarin hij zijn drugspreventiebeleid toelicht. 

15/02/2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...